Kaarina-seura tukee Ristimäen kirkon kaivauksia

0
Marjo Dahl esitteli Muinaisjäännös-paitaa perjantaisella päivystysvuorollaan. Kuva: Teija Uurinmäki
Marjo Dahl esitteli Muinaisjäännös-paitaa perjantaisella päivystysvuorollaan.
Kuva: Teija Uurinmäki

Kaarina-seura otti myyntiin tuotteita, joilla kerätään rahaa Ristimäen kirkon tutkimiseen. Koriston tallilla on myynnissä kortteja, postimerkkejä, tietokirjasia ja suosituksi osoittautuneita Muinaisjäännös-paitoja. Seura tilittää tuotot Suomen muinaistutkimuksen tuki -yhdistykselle.

– Haluamme osallistua rahan keräämiseen. Vaikkemme isoja summia kasaan saisikaan, niin ainakin olemme yrittäneet, perustelee Kaarina-seuran puheenjohtaja Sirkka Mylly.

Ristimäen kirkon tutkimuksia johtava Juha Ruohonen toivoo, että ensi vuonna tutkimuksiin olisi käytettävissä 60 000 euroa. Se mahdollistaisi kahden kuukauden kaivaukset. Nyt tiedossa on vasta 3 500 euron rahoitus Turun yliopistolta.

– Haku on päällä. Rahaa haetaan säätiöiltä. Jonkun verran rahaa saadaan tukiyhdistyksen kautta. Lahjoituksia tietenkin toivotaan, tiistaina kaivauksilta tavoitettu tutkija summaa.

Ruohonen kertoo, että kaivauksia jatketaan ensi kesänä, toivon mukaan jo kesäkuussa.

– Talven aikana tutkimukset etenevät isoin harppauksin, kun pääsemme sisätiloihin tutkimaan aineistoa. Viimeistään kevättalvella pystymme antamaan paljon uutta tietoa.

Sirkka Myllyä on harmittanut, kun kirkon on väitetty sijaitsevan Turussa. Hän on joutunut parissa paikassa oikaisemaan, että Suomen vanhimman kirkon jäännökset ovat Kaarinan mailla, eivät Turun.

– Meidän kaarinalaisten on pidettävä puolemme.

Ravattulasta löydettiin vuosi sitten kirkon jäännökset. Kirkko on tiettävästi rakennettu 1100-luvun puolenvälin jälkeen ja on siten Suomen vanhin tunnettu kirkko.

  • Kaarina-seuran päivystäjä Koriston tallilla (Prännikatu 1) arkipäivisin kello 13-17.