Suomen koululaitoksella riittää työtä

0

2010_nettikuva_PekkaToimittajan työ on uteliaan unelma. Lupa kysyä ja etuoikeus viisastua. Parasta on kuitenkin se yleisempi oppi, jonka haastatteluista saa. Eväitä ja työkaluja muihin tilanteisiin.

Tältä syksyltä mieleen muistuu kaksi haastattelua yli kaiken.

Ensiapukouluttajalta Camilla Mäkiseltä opin, että tietonsa kannattaa päivittää. Asioita tutkitaan ja vanhat uskomukset todistetaan vääriksi. Havahduttava haastattelu. Tiesin suurimman osan asioista väärin tai en ollenkaan. Aika ulkona sitä oltiin, eikä se suoritus hätätilanteessa olisi hääppöinen ollut.

Nuorelta 18-vuotiaalta amerikkalaiselta Logan Carlssonilta opin, mitä amerikkalainen koululaitos saa aikaan. PISA-tuloksista en tiedä, mutta keskustelu hänen kanssaan oli ilo. Selkeää, jäsenneltyä puhetta, perusteltuja mielipiteitä, sosiaalisia taitoja. Ei mitään epämääräistä. Ajatuksen kirkkautta. Siis 18-vuotias nuori mies. Joka puhui kuin kaksi kertaa vanhempi. Suomen koululaitoksella riittää työtä.

Pekka Tenhonen