Faktat ja lähdekritiikki

0

Mitä olennaista juttukeikan annista kirjoittaisin? Miten varmistun, että faktat ovat kohdallaan?

Ei olennaisen löytäminen aina olekaan yhtä helppoa. Se voi olla vaikeaa esimerkiksi silloin kun aihe on toimittajalle täysin uusi.

Uuteen aiheeseen voi ajan salliessa perehtyä ennakkoon ja jutun kirjoittamisvaiheessakin. Sanonpa – vaikka se kliseistä onkin – miten netti on nopeuttanut mahdollisuuksia hankkia tietoa. Ei tarvitse lähteä kirjastoon ja arkistoihin vankemman tausta-aineiston hankintaan.

Internetin käytön suhteen varoitellaan usein lähdekritiikin tarpeesta. Jottei uskoisi ihan kaikkea mitä sieltä löytää. No, tämähän koskee periaatteessa kaikkia muitakin tiedonlähteitä: kirjoja, lehtiä ja haastateltavien sanomaa.

Itse yritän käyttää omaa arvostelukykyäni ja luottaa siihen niin pitkälle kuin mahdollista. Välillä sitä kuitenkin haluaa pyytää arviota läheisiltä ”luottohenkilöiltä”. Haastateltavat saattavat tarjoutuakin tarkastamaan tekstin faktoja ennen kuin juttu julkaistaan. Ei huono idea sekään.

En haluaisi kirjoittaa puuta heinää.