Kaikkitietävä Google

0

Mikä ero onkaan AP- ja OP-tonteilla? Miten sen yhden virkamiehen vierasperäinen nimi kirjoitetaan? Entä mikäs se hänen tarkka tittelinsä olikaan? Kirjoitetaanko “toisin päin” yhteen vai erikseen?

Muun muassa tällaisia asioita olen viime aikoina varmistanut Googlesta. Google on toimittajalle yllättävänkin olennainen työkalu. Tuo internetin viisas Kaarnamuori tietää oikeat vastaukset epävarmuuden hetkellä, tuntee jokaisen ja löytää jutuille sopivat haastateltavat.

Ihmettelen, miten entisaikoina toimittajat ovat pärjänneet ilman Googlen rajatonta tietämystä. Itse tuskin viitsisin lähteä jokaista pikkujuttua tarkistamaan soittelemalla asiantuntijoille tai kahlaamalla läpi paksuja tietokirjoja. Seurauksena olisi noloja oikaisuja lehden seuraavissa numeroissa.

Googleen turvautumista saatetaan pitää vähän häpeällisenäkin asiana. Minusta ei tarvitse. Lähdekriittinen googlaaja voi löytää hyödyllistä faktaa ja siten tarkistaa oman tietonsa oikeellisuuden. Kuulemma nykyään jopa lääkäritkin työssään googlaavat.