Katso video: 90 vuotta raittiutta

0
keko90_pieni2
Raittiusseura Kuusiston Keko ry palkitsi jäseniään ansio- ja vuosimerkein. Kaikki tunnustuksen saaneet ovat olleet yhdistyksen toiminnassa mukana yli 50 vuotta.

Raittiusseura Kuusiston Keko ry vietti 90-vuotisjuhliaan Kuusiston koulussa sunnuntaina. Juhlassa kuultiin Kuusiston Puhaltajien musiikkiesityksiä, seurattiin päihdeaiheisia esitelmiä sekä ihasteltiin lasten kilpatanssiesitystä. Lisäksi yhdistys jakoi jäsenilleen ansio- ja vuosimerkkejä. Lapsivieraat nauttivat erikseen omassa tapahtumassaan sirkusesityksestä ja pääsivät itsekin kokeilemaan sirkustemppujen tekemistä.

Kuusiston Keko ry perustettiin kieltolain aikaan vuonna 1925, ja yhdistyksen alkuaikoina lähes koko Kuusiston kylä kuului siihen. Raittiusseura tekee lasten ja nuorten ennaltaehkäisevää päihdetyötä. Alkutaipaleellaan se järjesti lapsille ja nuorille urheilukilpailuja ja iltamia sekä sen jäsenet kävivät kouluissa esitelmöimässä. Nykyään paikallistoiminta on vähäisempää, mutta yhdistys toimii Raittiuden Ystävät ry:n alaisuudessa ja on sen kautta mukana toteuttamassa useita maanlaajuisia kampanjoita ja ohjelmia.

Seuran jäsen Heidi Vastamäki kaipaa yhdistykseen uusia aktiivisia jäseniä, jotka pitäisivät yllä paikallista nuorisotoimintaa. Hän itse järjesti 90- ja 2000-luvuilla esimerkiksi nuorten talvipäiviä ja kotiratakisoja. Tapahtumien tarkoitus oli tarjota matalan kynnyksen harrastustoimintaa vaihtoehtona päihteille.

Vastamäki moittii nykypäivän aikuisten suhtautumista alkoholiin ja nuoriin.

– Hirveä haloo nousi alkoholimainonnasta, vaikka kenenkään alkoholin saantia mainonnan kiristys ei vaikeuta. Mikä on se konkreettinen asia, johon nämä kiivastuneet aikuiset sitten ovat valmiita myöntymään lapsia alkoholilta suojellakseen? Alkoholin ihannoiminen ja mainostaminen vaikuttaa nuoriin ja lapsiin.

keko90_pieni
Juhlan lapsivieraat pääsivät sirkuskouluun sekä seuraamaan sirkusammattilaisten esityksiä. Lapsetkin olisivat halunneet kokeilla veitsillä jonglööraamista.

 

 

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=qh6jbsZjZzI” width=”260″ height=”200″ responsive=”no”]