Katso video: Viileähermoinen Keno-poni on uusi karvakaveri

0

 

ponipieni
Sini Seuralan (vas.) yritys omistaa 3-vuotiaan dartmoorinponi Kenon. Maarit Haapasaari oli innoissaan Karva-Kavereiden uusista jäsenistä.

 

Palvelutalo Värttinässä Littoisissa tavattiin torstai-iltana erikoinen vieras. 215-kiloinen Keno-poni kopisteli pitkin palvelutalon käytäviä hämmästyttäen vastaantulijoita. Keno oli tullut paikalle osallistuakseen Suomen Karva-Kavereiden soveltuvuustestiin, jonka se läpäisikin kirkkaasti.

Suomen Karva-Kaverit on vapaaehtoisvoimin pyörivä yhdistys, joka vie eläimiä ilahduttamaan vanhusten, kehitysvammaisten, lasten ja nuorten arkea. Pörröiset halikaverit vierailevat esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa, palvelutaloissa ja lastenkodeissa. Kaarinalaislähtöinen yhdistys perustettiin vuonna 2011. Toiminta on neljässä vuodessa laajentunut 32 paikkakunnalle ympäri Suomen, ja tällä hetkellä Karva-Kavereissa on noin 400 jäsentä.

Suurin osa eläinkavereista on koiria, mutta rapsutuksesta nauttii myös kissoja, marsuja, frettejä ja jopa yksi unkarilainen villasika.

Yhdistyksen pääkoordinaattorin ja perustajan Maarit Haapasaaren mukaan nyt eläintoiminnassa on meneillään miniheppa- ja ponibuumi. Haapasaari kertoo, että eläinten kohtaaminen luo ihmisille mukavia kokemuksia ja tuo heille mieleen muistoja. Monella vanhuksella on elämänsä aikana ollut hevosia kotieläimenä, ja siksi ponit ovat erittäin tervetulleita palvelutalokeikoille. Yksi kohtaaminen on erityisesti jäänyt Haapasaaren mieleen.

– Eräs vanha mies, joka oli jo pian taivaaseen lähdössä, silitti ponin turpaa ja sanoi, että “en olisi uskonut, että vielä kerran saisin silittää hevosen pehmeää turpaa”.

poninsukkapieni
Kenolle puettiin jarrusukat palvelutalon eteisessä.

 

Kaikki karvakaveritoiminnassa mukana olevat eläimet testataan arkuuden ja aggressiivisuuden varalta ennen keikoille pääsyä. Eläimen omistaja on soveltuvuustestauksessa mukana ohjaamassa lemmikkiään.

Keno-poni saapui testaukseen hoitajansa Sini Seuralan kanssa. Testi alkoi eläimen taputtelulla ja käsittelyllä. Seuraavaksi koetettiin, miten Keno suhtautuu kiikkuviin keinutuoleihin, pyörätuoleihin ja rollaattoreihin. Rauhallisena pysytellyt poni ei hätkähtänyt silloinkaan, kun sen jalkojen juureen tiputeltiin kiliseviä aterimia. Testaamisen päätteeksi Keno pääsi tervehtimään Värttinän asukkaita, jotka ottivat sen innostuneina vastaan.

Epäilystäkään ei ollut, etteikö leppoisa Keno olisi läpäissyt testiä. Katso videolta, miten esimerkillisesti poni käyttäytyi yllättävissä tilanteissa.

 

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=X0ucCkVzTos” width=”260″ height=”200″ responsive=”no”]