Ely kysyy Pukkilan kartanon suojelusta

0

KAUPUNGINHALLITUS. Ely-keskus on pyytänyt Kaarinalta lausuntoa Pukkilan kartanon suojelua koskevaan asiaan. Piikkiössä sijaitsevat kartanon rakennukset on jo nyt suojeltu valtion omistamien rakennusten suojelusta annetun asetuksen nojalla eri suojelumääräyksillä Ely-keskuksen tarkoituksena on yhtenäistää suojelumääräyksiä, että kaikki valtion omistamat arvokkaat rakennukset olisivat samalla tavalla suojeltuja. Pukkilan kartanon alueen suojelu koskisi rakennuksia, puutarhaa sekä rautatien länsipuolella olevaa puukujaa.

Pukkilan kartano siirtyi Senaatti-kiinteistöjen hallintaan vuonna 2014. Yhtenä tavoitteena on valmistautua Pukkilan kartanon mahdolliseen myyntiin, jotta suojelumääräykset olisivat kunnossa ja uutta omistajaa riittävästi sitovia.

Kaupunginhallituksen hyväksymän lausunnon mukaan kaupungilla ei ole mitään rakennusten suojelua vastaan.

Kaupungin tarkoituksena on laatia asemakaava moottoritien, Littoistentien, Koskentien ja rautatien rajoittamalle alueelle. Siinä suunnitellaan Pukkilan kartanon alueen maankäyttö sekä kaavalliset suojelumääräykset. Aiemmin on neuvoteltu maakuntamuseon kanssa luoteispuolella olevan yrityksen laajentamismahdollisuuksista. Tällöin on sovittu, että kartanon suoja-alue ulottuu pellolla olevan ladon luokse. Kaakkoon oleva suoja-alue määritellään asemakaavatyön yhteydessä.

Pukkila oli 1800-luvulla Piikkiön toiseksi merkittävin tila. Se on ollut nykyisellä paikallaan todennäköisesti keskiajalta lähtien.