Vaalikortti: Jaana Shelby (kd)

0

Jaana Shelby, 55, kääntäjä, yrittäjä, Kristillisdemokraatit

Perheeseeni kuuluu…
Teksasilainen mieheni ja viisi lastamme, joista kaksi on aikuisia.

Kotini on…
Piikkiössä siksi, että lapsilla on lyhyt matka Toivonlinnassa sijaitsevaan Suomen Kristilliseen Yhteiskouluun.

Minkä takia haluat kansanedustajaksi?
Olen kärsimätön, joten en voi katsoa sivusta, kun tehdään mielestäni huonoja ja lyhytnäköisiä päätöksiä. Valittamisen sijasta on järkevämpää yrittää vaikuttaa.

Mikä on vaalibudjettisi? Kuka vaalityösi maksaa?
Pari tuhatta euroa ja se tulee puolueen eri järjestöiltä. Olen kiitollinen monille tukijoille, jotka ovat halunneet auttaa minua esim. talkootyöllä.

Miten tekisit Suomesta paremman paikan?
Laatimalla nuorille joustavampia polkuja työhön. Koulutuksen tasapuolinen tarjonta myös maaseudulla ja ammattiin pääsy työssä oppimalla ovat tärkeitä. B. Yrittäjyyden houkuttavuutta on lisättävä tarjoamalla yrittäjille sama sosiaaliturva kuin palkansaajillakin on. C. Turvallisuuteen on satsattava hyvällä omalla armeijalla ja länteen, jopa Natoon, liittoutumalla.

Mikä nykyisen eduskunnan päätös ärsyttää eniten?
Avioliittolain muutos sallimaan samaa sukupuolta olevien parien avioliitto tulee näkymään uskonnonvapauden kaventumisena. Näin kumotaan lasten oikeus isään ja äitiin ja kaikkien pariskuntien adoptiomahdollisuudet heikkenevät.

Mistä päätöksestä olet kiitollinen?
Siitä, että torjuttiin kaavaillut suuret säästöt lapsiperheiltä, että työttömät voivat ansaita 300 euroa kuukaudessa menettämättä työttömyysturvaansa ja että toisen asteen koulutusta koskeva lainsäädäntö jäi muuttamatta.

Mihin maahan muuttaisit, jos sinun olisi pakko muuttaa Suomesta pois?
Muuttaisin joko Yhdysvaltoihin, koska siellä perheellämme on paljon sukua, tai sitten Italiaan, jossa olen asunut ja opiskellut.

Olisitko valmis laskemaan kansanedustajan palkkaa?
Kyllä. Perheenä tulemme toimeen vähällä. Kyseessä on johtajuus: hyvän esimerkin antaminen ja talkoisiin osallistuminen on oikein.

Anna vaalilupaus.
Lupaan edistää yrittäjien asemaa, perheiden hyvinvointia ja pitää maaseudun puolta. Lupaan vastustaa uusia ydinvoimahankkeita.