Vaalikortti; Mari Saario (vihr)

0

Mari Saario, 40, Kestävän liiketoiminnan konsultti, vihreät

Perheeseeni kuuluu…
Kolme lasta, aviopuoliso, islanninlammaskoira ja maatiaiskani. Perheeseen lasken myös isovanhemmat, sisaret perheineen, lasten kummit, omat kummilapset ja läheiset ystävät.

Kotini on…
Kokoontumispaikka, puuhapiha, juhlatila, turvasatama, majatalo, sivukirjasto ja kenkävarasto.

Minkä takia haluat kansanedustajaksi?
Suomessa pitää uudistaa taloutta ja rakenteita ihmisten ja ympäristön ehdoilla. Jos haluaa muutosta, pitää olla valmis myös tekemään töitä sen eteen.

Mikä on vaalibudjettisi?
Alle 10 000 €, jos omalle ja tukijoiden talkootyölle ei laita hintaa. Maksan kampanjani säästöilläni, lisäksi tukijoina on vihreitä yhdistyksiä ja pienlahjoittajia.

Miten tekisit Suomesta paremman paikan?
Toteuttaisin energiaremontin, jossa otetaan käyttöön kotimaisia ja työllistäviä ratkaisuja, joista saadaan myös vientiyrityksille kotimarkkinareferenssejä. Käytännössä se tarkoittaa lisää pientuotantoa ja älyä sähköverkkoihin, kivihiilestä luopumista 2025 mennessä, maatalouden sivuvirtojen hyödyntämistä, kiertotalouden rakentamista ja biotaloutta, jossa puusta ja muista biomassoista tehdään taloja, kemikaaleja ja polttoaineita.
Ottaisin käyttöön 560 € / kk perustulon kaikille täysi-ikäisille suomalaisille. Yhdistettynä verotukseen se ei lisää valtion menoja, vaan karsii byrokratiaa ja kannustinloukkuja. Vaatisin tasa-arvoa, jossa peruspalvelut ovat kaikkien saatavilla.

Mikä nykyisen eduskunnan päätös ärsyttää eniten?
Yleinen päättämättömyys. Esimerkiksi vammaispalvelulakia ei saatu uudistettua. Yksittäisistä päätöksistä Fennovoiman toteuttaminen veronmaksajien rahoilla.

Mistä päätöksestä olet kiitollinen?
Viimeisimmistä päätöksistä hienoja ovat ilmastolaki, vammaisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen hyväksyminen sekä tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön eteneminen.

Mihin maahan muuttaisit, jos sinun olisi pakko muuttaa Suomesta pois?
Olen asunut aikoinaan Berliinissä, se on ihana kaupunki historian ja ilmapiirinsä vuoksi. Olen arvoiltani liberaali pohjoiseurooppalainen, joten uutta kotia etsisin Tanskasta, Ruotsista tai Saksasta.

Olisitko valmis laskemaan kansanedustajan palkkaa?
Kansanedustajan peruspalkka on linjassa vaativien asiantuntijatehtävien kanssa. Lisät, edut, kulukorvaukset ja lomat ovat niitä, jotka pitäisi saattaa samalle viivalle normaalin työsuhteen kanssa.

Anna vaalilupaus.
Annan äänen hiljaisille: omaishoitajille, vammaisille, vähemmistöille, tuleville sukupolville ja luonnolle. Käytän päätöksenteon tukena parasta saatavilla olevaa tutkimustietoa.