Vaalikortti: Niko Porjo (vihr)

0

Niko Porjo, 42, Fyysikko, vihreät

Perheeseeni kuuluu…
Vaimo ja kolme kouluikäistä lasta

Kotini on…
Omakotitalo Piikkiössä

Minkä takia haluat kansanedustajaksi?
Maailma ei ole vielä valmis. Nykyisen taloudellisen ahdingon takana häämöttää tulevaisuus, joka voi ilmastonmuutoksen uhasta huolimatta, olla hyvä paikka elää. Tarvitaan kuitenkin ratkaisuja, joilla Suomi nostetaan uuden teknologian käytön eturintamaan. Haluan olla tekemässä noita ratkaisuja.

Mikä on vaalibudjettisi?
5 000 €. Raha tulee pääosin omista säästöistä. Jonkin verran on tullut myös lahjoituksia, noin 10 % suunnitellusta budjetista. Lisäksi muutama Vihreä-yhdistys on mukana maksamassa yhteismainoksia, joissa olen mukana.

Miten tekisit Suomesta paremman paikan?
Varsinkin peruskoulun jälkeisiä opintoja tulisi tarjota verkon kautta laajemmin kaikille halukkaille. Tällöin nekin, jotka eivät opiskele johonkin tiettyyn tutkintoon, voisivat lisäkouluttautua joustavasti tarpeen mukaan. Perustulolla sosiaaliturvaa voidaan yksinkertaistaa ja tehdä oikeudenmukaisemmaksi, samalla byrokratia vähenee. Ottamalla käyttöön uutta teknologiaa voidaan sekä vähentää kustannuksia, parantaa kilpailukykyä että parantaa ympäristön tilaa.

Mikä nykyisen eduskunnan päätös ärsyttää eniten?
Fennovoima. Paljon ärsyttää myös kyvyttömyys päätöksentekoon.

Mistä päätöksestä olet kiitollinen?
Teijon kansallispuisto on hieno saavutus.

Mihin maahan muuttaisit, jos sinun olisi pakko muuttaa Suomesta pois?
Britannia, Saksa, Tanska, Ruotsi. Euroopan ulkopuolella Australia ja Uusi-Seelanti vaikuttavat myös houkuttelevilta. Varmaankin sinne mistä voisin saada töitä, mutta ensisijaisesti johonkin länsimaiseen demokratiaan.

Olisitko valmis laskemaan kansanedustajan palkkaa?
En. Kansanedustajan tehtävä on tärkeä ja siitä tulee maksaa kunnon korvaus. Alhainen palkka voisi esimerkiksi altistaa kansanedustajat korruptiolle.

Anna vaalilupaus.
Päätän kantani asioihin parhaaseen saatavilla olevaan tietoon perustuen. Jos uusi tieto osoittaa että olen ollut väärässä muutan kantani.