Arkistojen aarteita: Hyvä valmentaja auttaa pelaajaa oppimaan

0

– Valmentajalla on älytön haaste. Valmentajan pitäisi tehdä oikeita asioita. Sitten pitäisi tehdä niitä oikeaan aikaan. Pitäisi myös tehdä oikeita asioita oikein. Silloin pelaajalla on mahdollisuus rehellisesti oppia. Jos yksikin niistä pätkii niin homma ei toimi, sanoo Kaarinan Poikien valmennuspäällikkö Jukka Talja.

Hän on valmentanut jalkapalloa 30 vuotta ja toimii valmentajakouluttajana. Hän on myös päässyt seuraamaan läheltä miten muun muassa Espanjassa valmennetaan.

– Suomalainen valmennuskulttuuri antaa vastauksia, espanjalainen esittää kysymyksiä. FC Barcelonan harjoituksissa kuulee toistuvasti sanaa ”Think” (ajattele)!

Jukka Talja kääntää mielellään asian nurinpäin. Kyse on oppimisesta, ei opettamisesta. Valmentajan tehtävä on ohjata urheilijaa oppimaan.

– Lasten valmentamisen suuri ongelma on, että emme keskity siihen mikä on hyvin vaan siihen mikä on väärin ja huonosti.

Pelaaja keskipisteeseen ja oikea ajoitus

– Kun me puhumme opettamisesta niin keskiössä on valmentaja, kun me puhumme oppimisesta niin keskiössä on pelaaja ja sen pelaajan taitojen kehittäminen.

Pelaajan kyky hahmottaa peliä kokonaisuutena kehityy vasta hyvin vanhana.

– 8-vuotiaalle ei kannata selittää 4 vastaan 4 -peliä. Hyvä kun hän pystyy hahmottamaan edes 2 vastaan 2 -tilanteen. Siinä on jo neljä pelajaa ja pallo eli viisi muuttuvaa tekijää. Pelin ymmärtämisen oppimiseen liittyy aina pelaajan kyky omaksua asioita. Kun kyky ja omaksuttavat asiat kohtaavat, tapahtuu aitoa oppimista.

Jari Litmasen syvin olemus

Jos pelaaja pystyy ennakoiman muitten pelaajien ratkaisuja, omien tai vastustajan, niin hänestä tulee hyvä.

– Kyllähän Litmasen vahvuus on ollut pelin ymmärtäminen, johon liittyy älytön tekninen suoritusvarmuus. Mutta ei siinä ollut taidollisesti mitään käsittämätöntä, hän ei ollut nopea, laukaus eikä pitkä syöttö ollut mitenkään poikkeuksellinen. Hänet erotti muista pelaajista sen ymmärtäminen, mitä tapahtuu vasemmalla laidalla kahden siirron jälkeen.

Kun tavoittelemme huippua, on on oltava hyvällä tasolla jo hyvin nuorena.

– Täällä voidaan huutaa olympiamenestykseen perään, mutta todellisuus on, että ellet 12-vuotiaana saa tarpeeksi korkeatasoista valmennusta, niin kaikissa taitolajeissa olet tippunut kyydistä. Jos taidon oppimisen ikä on ennen murrosikää, niin taitojen huippuvalmennusta pitää saada sitä ennen.

Taljan mukaan sinut on jalkapallossa taidon osalta viimeistelty 15-vuotiaana.

– Pitää olla 12-vuotiaana hyvä. Jos me tuolloin olemme samalla viivalla saksalaisten kanssa joukkueena tai yksilönä, niin ei ole hätää. Mutta jos ollaan heitä metri perässä, niin kuka kehtaa väittää, että me 15-vuotiaana olisimme heidät tavoittaneet. Silloin he ovat treenannet hullun lailla ammattivalmennuksessa. Se on aika paljon väitetty, sanoo Jukka Talja.

Pekka Tenhonen

Juttu on julkaistu Kaarina-lehdessä 5.9.2012