Littoistenjärven jää kantaa ulkoilijan

0
Littoistenjärven jää on ihanteellinen luisteluun juuri nyt. Viikonlopuksi on luvattu vain muutama pakkasaste, joten pakkanenkaan ei ole este. Kuva: Teija Uurinmäki
Littoistenjärven jää on ihanteellinen luisteluun juuri nyt. Viikonlopuksi on luvattu vain muutama pakkasaste, joten pakkanenkaan ei ole este.
Kuva: Teija Uurinmäki

Jäljistä päätellen Littoistenjärven jää on jo ulkoilijoiden ahkerassa käytössä, vaikkei torstain paukkupakkasella ulkoilijoita jäällä ruuhkaksi asti näkynyt. Jäälle menoa uskaltaa suositella jo Littoisten Työväenurheilijoiden Kari Kettunenkin.

– Viikonloppuna pilkkijät kertoivat jään olleen kymmenensenttistä. Nyt on varmasti jo paksumpaa, kun pakkasta on ollut monta päivää. Olosuhteet ovat olleet järven jäätymiselle ihanteelliset. Jää on kovaa teräsjäätä, LTU:n hiihtojaostoa johtava Kettunen kertoo.

Virtaamapaikat ulkoilijan pitää kiertää kauempaa. Avovettä tai heikkoa jäätä on ainakin tehtaan edustalla ja Littoisten ja Järvelän uimarantojen tienoilla ilmastuslaitteiden lähettyvillä. Jäällä torstaina kävelyllä ollut Arto Haapsaari varoittaa luistelijoita myös pilkkirei’istä.

Littoistenjärven lähellä asuva Haapsaari kaipaa rannalle lämmintä varusteidenvaihtokoppia.
– Tässä rannan lumella ihmiset istuvat luistimia vaihtaessaan. Koppi voisi olla siirrettävä ja se voisi olla täällä Ristikallion rannassa tai uimarannalla.

Tasainen jää hellii luistelijoita

Järven jäällä on juuri nyt hienot luisteluolosuhteet. Jää on liukas, tasainen ja kova. Lunta on päällä vain väriksi.

Hiihtäminen on kovalla jäällä hankalaa. LTU ajaa jäälle ladun heti, kun olosuhteet sen sallivat: lunta tupruttaa riittävästi ja jää kantaa moottorikelkan.

– Jos lumi on sopivan kosteaa, niin viisi tai 10 senttiä riittää. Lämpötilan pitäisi tippua nollaan tai vähän jopa plussan puolelle, jotta lumi saadaan hyvin tampattua.

Kettunen arvelee, että ensimmäiset hiihtäjien aukaisemat ladut jäälle ilmaantuvat ensi viikolla, jos luvatut lumisateet toteutuvat. Koneella ajettuja latuja joudutaan odottamaan luultavasti pidempään.