Asuinkuntakysely: Kaarina Suomen kolmanneksi paras

0
Suomen tyytyväisimmät asukkaat löytyvät Lempäälästä, mutta Kaarina löytyy heti sijalta kolme.
Näin kertoo  EPSI Ratingin vuosittain tekemä haastattelukysely suomalaisten tyytyväisyydestä asuinkuntiinsa. Tutkimukseen haastateltiin viime vuoden lopulla n. 6 500 suomalaista, joilta kysyttiin palveluihin kohdistuvia odotuksia ja niiden täyttymistä, kunnan suositteluhalukkuutta sekä vastaajan mielipidettä siitä, miten lähellä kuvitteellista, täydellistä asuinkuntaa nykyinen asuinkunta on.
Asukastyytyväisyyden ykköseksi ampaisi Tampereen naapurikunta Lempäälä. Tänä vuonna 150 vuotta täyttävän Lempäälän asukkaiden tyytyväisyys kuntaansa oli 80,6, missä on nousua 9,1 pistettä edellisvuoteen verrattuna. Edellisvuoden ykkönen Pirkkala jäi ilman virallista tulosta vähäisen haastattelumäärän takia.
Kuopion kupeessa sijaitseva Siilinjärvi säilytti kakkossijansa (78,2) ja Kaarina oli kolmas (77,1).  Selkeässä nousussa oli myös Iisalmi (76,7), jossa asukkaiden tyytyväisyys nousi 6,1 pistettä.
– Kuntarating 2015 -tutkimuksen mukaan asukkaat ovat tyytyväisimpiä kunnissa, jotka sijaitsevat kehittyvien kaupunkien ja hyvien palvelujen läheisyydessä. Tutkimuksessa nousevat Tampereen ja Turun seutu sekä Kuopion ja Lahden kupeessa sijaitsevat naapurikunnat. Näistä kunnista löytyy palvelujen lisäksi myös suomalaisten arvostamaa omaa rauhaa ja luontoa.  Tyytymättömimpiä ollaan kunnissa, jotka ovat läpikäyneet kuntaliitoksia, joutuneet rakennemuutoskunniksi tai tekemään taloudellisen tilanteen takia muita merkittäviä säästöjä”, kiteyttää Epsi Ratingin Suomen toimitusjohtaja Tarja Ilvonen.
Suomalaisten keskimääräinen tyytyväisyys asuinkuntaansa oli viime vuonna 68,0, missä on nousua edellisvuoteen yksi indeksipiste. 
Tyytymättömimpiä asuinkuntaansa olivat Kouvolan (59,3) ja Raaseporin (59,5) asukkaat. 
Suurten kaupunkien ykkönen on edelleen Tampere (75,9), jonka asukastyytyväisyys nousi suurista kaupungeista eniten, 4,1 pistettä. Seuraavina olivat Helsinki (72,9) ja Espoo (71,1), joiden asukastyytyväisyys on pysynyt vakaana. Turku (68,9) paransi tulostaan hienoisesti. 
Suositteluhalukkaimpia asukkaat olivat Lempäälässä, Tampereella, Liedossa ja Kaarinassa.