Juhlavuoden luentosarja alkaa taivasmatkalla

0
Aimo Sillanpää harmittelee, että ehtii nykyään enää harvoin vapaa-ajallaan tähyilemään taivaalle.
– Viimeksi, kun olen todella ihaillut taivasta tapahtui vajaa vuosi sitten Tuorlassa, kun taivas välkehti revontulista (kts. kuva). Valitettavasti vähän myöhästyin parhaasta esityksestä kameran kanssa.
(Kuva: Aimo Sillanpää)

Heinimaija Hirvonen

Kaarina

Tiedätkö, mikä on Ceres? Entä sen, miksi Plutoa ei pidetä enää planeettana?

Muun muassa näihin kysymyksiin voi saada vastauksen tänään keskiviikkona Hovirinnan koulun auditoriossa.

Tuorlan observatorion tutkija ja planetaarion johtaja, dosentti Aimo Sillanpää lennättää kuulijat matkalle avaruuteen ja kertoo tutkijoiden uusista löydöistä.

Maksuton yleisöluento avaa Kaarinan kansalaisopiston ja 30-vuotisjuhlaansa viettävän Kaarina-seuran yhteistyössä järjestämän Studia generalia -luentosarjan. Myöhemmillä luentokerroilla puhutaan ystävyyden historiasta (15.10.), syövän hoidosta (15.11.), siitä, mihin ihmisten kauneuskäsitys perustuu (25.10.) ja mikä tosi-tv:ssä kiehtoo (12.10.).

Sillanpään mukaan kaikista tieteen alueista juuri tähtitiede on se, joka on kautta aikojen vedonnut niin sanottuihin tavallisiin ihmisiin. Jokainen, joka on nähnyt tähtitaivaan, haluaa ymmärtää, mistä on kysymys.

– Ihminen on loppujen lopuksi täysin mitätön osa maailmankaikkeutta. Meidän pitää vain hyväksyä se, eikä luulla itsestämme liikoja, Sillanpää ajattelee.

Vaikka avaruus menisi yli hilseen, luennolla pysyy kyllä kyydissä. Sillanpää lupaa havainnollistaa kertomaansa informatiivisten kuvien kautta.

Maallikot kysyvät Tuorlan planetaarion johtajalta yleisimmin sitä, millaista säätä on luvassa ja kuinka kauas observatorion kaukoputkilla näkee. Tutkija itse haluaisi vielä elämänsä aikana vahvistuksen sille, että elämää on maapallon ulkopuolella.

– Tietysti pidän elämän olemassaoloa muuallakin täysin varmana, mutta silti haluan siitä myös vedenpitävän todisteen. Tämä muuttaisi paljon jopa omassa kulttuurissamme.