Kaarinalainen MetGen voitti bioteknologian palkinnon

0

metgen

MetGen on voittanut bioteknologian ja biotalouden EFIB-konferenssissa John Sime -palkinnon innovatiivisimmasta teknologiasta.

MetGen valmistaa räätälöityjä teollisia entsyymejä erityisesti puu- ja paperiteollisuuden prosesseihin. MetGenin entsyymien avulla puu- ja paperiteollisuuden prosessit nopeutuvat, josta syntyy merkittäviä säästöjä energiassa ja raaka-aineissa. MetGenin Chief Technology Officer Matti Heikkilän mukaan yritys tähtää nyt kovaan kansainväliseen kasvuun.

− Olemme juuri saaneet päämarkkinamme eli puu- ja paperiteollisuuden myynnin käyntiin ja nyt pyrimme skaalaamaan tätä laajemmaksi kasvuksi. Meille on ollut tärkeää Finpron apu ja osaaminen uusien vientimarkkinoiden avaamisessa ja verkostoitumisessa. Suomessa on valtavasti korkealaatuista bioteknologian osaamista, mutta kukaan ei tule meitä täältä hakemaan, vaan meidän täytyy yhdessä mennä rohkeasti kansainvälisille areenoille ja tehdä itsemme tunnetuksi, Heikkilä sanoo.

Palkinnon valitsivat konferenssin osallistujat, jotka koostuvat muun muassa bioteknologian ammattilaisista, sijoittajista ja päättäjistä.
MetGen on Finpron johtaman Innovatiiviset biotuotteet –kasvuohjelman jäsen.
Finpron biotalouden toimialajohtaja Risto Huhta-Koivisto näkee panostukset innovatiivisten biotuoteyritysten kansainvälistymiseen merkittävänä mahdollisuutena koko Suomelle.
− Biotalouden merkitys on Suomelle suuri ja toimiala tulee kasvamaan voimakkaasti myös tulevaisuudessa. Tällä hetkellä biotalous vastaa 29 prosenttia Suomen BKT:sta. Suomi on laatinut kansallisen biotalousstrategian, jossa toimialalle on asetettu kunnianhimoiset tavoitteet. Jotta Suomi saavuttaa asettamansa tavoitteet, kannattaa arvoketjun alkupään ohella satsata nykyistä voimakkaammin myös korkean jalostusasteen tuotteisiin ja palveluihin. Huippuosaamiseen perustuva liiketoiminta luo vahvan talouskehityksen pohjan. Innovatiiviset biotuotteet kasvuohjelman yrityksillä on potentiaalia yli 100 miljoonan euron liikevaihtoon 3−5 vuodessa. Investointien toteutuessa työllistämisvaikutus on huomattava. On hyvin mahdollista, että muutamasta kasvuohjelman yrityksestä tulee globaalin luokan menestystarinoita, vahvistaa Huhta-Koivisto.

Biotaloudella on Suomessa suurten puu- ja paperitoimijoiden kautta pitkät perinteet. Uusien teknologioiden ja kiristyvän sääntelyn myötä biotaloudessa on avautunut paljon uusia mahdollisuuksia, joihin varsinkin innovatiiviset pk-yritykset ovat tarttuneet. Finpron Innovatiiviset biotuotteet -kasvuohjelman ohjelmapäällikkö Pia Qvintus näkeekin, että MetGenin kanssa vastaavassa tilanteessa olevia pieniä, innovatiivista huippuosaamista edustavia yrityksiä on Suomessa useita muitakin.

Finpron Innovatiiviset biotuotteet -ohjelma auttaa suomalaisia biotalousalan yrityksiä löytämään uusia, kasvavia markkinoita erityisesti maista, joissa on oma biotalousstrategia, kuten Pohjoismaista, saksankielisestä Euroopasta, Ranskasta, Belgiasta ja muutamasta Aasian maasta.