Kaarinalaisnuoret Kroatiassa: suojautumista poskisuudelmilta ja leppäkertuilta

0
Piispanlähteen koulun Erasmus + -projektin neljännen oppilasmatkan kohteena oli Pozegan kaupunki Kroatiassa. Kuvassa ylärivi vasemmalta lähtien Mihaela Knezovic, Alen Stojanovic, Eero Talja, Sanni Valdolin, Sofia Saari ja Ivana Pivka sekä alarivissä vasemmalta katsottuna Ana Matokovic ja Petra-Nelli Koski.

Lensimme Pariisin kautta Zagrebiin lokakuun lopussa. Kulttuurishokki alkoikin jo Pariisi lentokentällä, kun espanjalainen yritti antaa poskisuudelmaa tervehtien. Saavuttuamme Zagrebiin menimme turistikierrokselle sekä syömään. Isäntäperheet tapasimme vasta iltamyöhään.

Maanantaiaamu alkoi avajaisseremonialla Pozegan keskustassa. Auringon paisteessa kiersimme Pozegan keskustassa oppilaiden johtamina. Staringrad-ravintolassa söimme riisiä, lihaa sekä nuudeliliha-alkukeiton. Tiistain vietimme Jankovac-luontopuistossa, jossa meillä oli kahden kilometrin kierros oppaan kanssa.  Näimme lepakon vanhassa hautakammiossa sekä upean vesiputousnähtävyyden. Leppäkerttuja oli yhtä paljon kuin hyttysiä kesällä. Keskiviikko vierähti radioaseman haastatteluissa ja suklaatehtaalla. Ruokailimme koulussa oppilaiden tekemillä herkuilla, koska koulussa ei ollut ruokalaa eikä erillisiä ruokailutiloja. Vapaa-aikaa vietimme yhdessä oman isäntäperheemme kanssa. Kävimme katsomassa paikallisen joukkueen treenejä, joihin Eero sai osallistua. Kävimme kahviloissa ja ravintoloissa.

Torstaina matkustimme bussilla alueen suurimpaan kaupunkiin Osijekkiin ja lounastimme siellä Mc Donaldsissa. Viikon ensimmäinen museokäynti oli Vukovarissa. Myöhästyimme hieman aikataulusta, mutta loppujen lopuksi pääsimme ostoskeskus Portanovaan. Olimme takaisin Požegassa todella myöhään illalla. Perjantaina vietimme Sannin syntymäpäivän lisäksi viimeistä kokonaista päiväämme Požegassa. Keskustan kirjastossa kuvasimme Mikado-suklaamainoksen. Illalla juhlistimme viimeistä iltaamme yhdessä Sportivo-kahvilassa. Lauloimme siellä karaokea sekä pidimme hauskaa yhdessä iltamyöhään. Lauantaiaamulla alkoi hurja pakkaaminen sekä lähtö kohti Suomea. Saimme perheiltä tuliaisia Suomeen vietäväksi.

Mielestämme matka oli yllättävän tapahtumarikas ja opettavainen. Saimme uutta tietoa kroatialaisesta kulttuurista ja perheen arjesta. Kulttuureistamme löytyi myös yhteneväisyyksiä ja uusia kaverisuhteita syntyi. Saimme myös kuulla, että isäntäperheiden nuoret tulevat Suomeen helmikuussa.

Eero Talja, Sanni Valdolin, Sofia Saari ja Petra-Nelli Koski