Lue arkistojuttu: Koskaan ei ole liian myöhäistä perustaa bändiä

0
Armin ja Elizan teksteissä kuuluu vahvasti aikuisen naisen näkökulma elämään. Kuva bändin lehdistökuva.

KAARINA / Heinimaija Hirvonen  Kaarinalainen Katja Vanhatalo ja paraislainen Armi Henriksson katselivat Uuden musiikin kilpailun finaalia hieman haikeina. Ystävysten Brave-biisi tavoitteli UMK16-paikkaa tuhansien muiden kappaleiden joukossa. Vielä tällä kertaa ei ollut heidän vuoronsa edustaa Suomeaeuroviisuissa.
– Siitä on tullut jo vähän vitsi, että niin kauan pyrimme, kunnes pääsemme euroviisuihin, Henriksson lupaa.
Nelikymppiset Henriksson ja Vanhatalo muodostavat yhdessä Armi Eliza -duon. Alun perin Armi Eliza oli Henrikssonin sooloprojekti. Syksyllä 2014 hän pyysi siihen mukaan kaarinalaista Vanhataloa, johon oli tutustunut edellisessä bändissään.
Naiset huomasivat, että heillä on samanlainen näkemys ja into tehdä musiikkia. Henriksson hallitsee laulun, pianon, kitaran ja säveltämisen, Vanhatalo taas lyömäsoittimet, säveltämisen ja sanoittamisen. Kappaleet rakennetaan kuitenkin lopulliseen muotoonsa yhteistyönä.
Duo kuvailee tyyliään soljuvaksi akustiseksi popiksi, johon on yhdistetty elektronisia soundeja ja klassista laulua. Teksteissä kuuluu vahvasti aikuisen naisen näkökulma elämään.
– Olemme vakuuttavia, koska elämään on kertynyt särmää jo sen verran, että tiedämme, mistä laulamme ja soitamme. Tusinapopin tekijänä en haluaisi itseäni nähdä, Vanhatalo kuvailee.

Keski-ikä ei ole pelkkää polkkatukkaa

Musta silmänrajaus on vaihtunut polkkatukkaan. Selvä normitapaus. Miksen sitä huomannutkaan? Tahdon vielä uskaltaa. Mä tahdon kaiken edelleen. Elämältä saavuttaa.

Vanhatalon sanoittama Keski-ikäinen-kappale kuulostaa omakohtaiselta, sillä bändin perustaminen nelikymppisenä vaatii rohkeutta. Musiikki on ollut vahvasti osa Vanhatalon ja Henrikssonin nuoruutta, mutta molempien kohdalla elämä vei toiseen suuntaan.
Vanhatalo on valmistunut aikoinaan musiikkiopistosta pääaineenaan lyömäsoittimet. Hän soitti ja lauloi useissa kokoonpanoissa. Pisimpään hän toimi puhallinsoittokunnan rumpalina, kunnes musiikkiharrastus hiipui useiksi vuosiksi.
Littoisissa asunut Henriksson muistetaan kylällä todennäköisemmin urheilusta kuin musiikista. Littoisten työväen urheilijoita edustanut tyttö käveli nuorena kilpaa. Hän voitti lajissa useita Suomen mestaruuksia ja edusti Suomea maaotteluissa.

Euroviisut olivat Armi Henrikssonin nuoruudessa kova juttu. Yksi parhaimmista muistoista liittyy vuoden 1990 euroviisuedustajaan Beat-yhtyeeseen. Henriksson kuunteli bändin musiikkia korvalappustereoistaan. Kun yhtye esiintyi Kaarinan torilla, Henriksson hyppi ja kirkui ystävänsä kanssa eturivissä.
Musiikkiopistoon hän pyrki vasta kolmikymppisenä. Sysäyksen antoi radiossa soinut Nightwishin Sleeping Sun. Sinnikäs nainen päätti, että osaa jonakin päivänä laulaa kuin Tarja Turunen.
– Olen miettinyt, että missä olisin, jos olisin aloittanut musiikin tekemisen parikymppisenä. Yläasteella en kuitenkaan haaveillut muusikon, vaan fysioterapeutin urasta. Muistan, kun opinto-ohjaaja toppuutteli, että sitä alaa vain harva pääsee opiskelemaan. Minä hain monta kertaa ja lopulta pääsin. Se oli yksi unelmistani.

Unelmissa Saaristo Open ja Ruisrock

Katja Vanhatalo ja Armi Henriksson tunnustavat jännittävänsä esiintymisiä. Henriksson muistelee olleensa lapsena niin ujo, ettei paljon puhua pukahtanut. Esiintymishalu vei silloinkin voiton arkuudesta. Aikuisiällä hän on hakenut esiintymispelkoonsa apua hypnoosista. Huolellinen valmistautuminen lieventää myös jännitystä.

Vanhatalo hyödyntää esiintymisjännityksen hallinnassa coach-osaamistaan. Hän käyttää urheilumaailmastakin tuttua mielikuvaharjoittelua ennen keikkaa ja käy tilanteen mielessään läpi ennen lavalle astumista.

Aikuisena muusikkona on sikäli helpompaa, että oma tyyli on jo löytynyt ja uskaltaa seurata sitä – Henrikssonin sanoin apinasuodatin on pois päältä. Armi Elizalla ei ole tarvetta lokeroitua tiettyyn genreen tai takertua hittibiisin kaavaan.
– Me teemme musiikkia tunteella, emmekä rahan vuoksi, Henriksson toteaa.
Duo on ollut pystyssä vasta reilun vuoden, mutta maine on kiirinyt. Viime kesänä kaksikko esiintyi Turku Acoustic -festivaaleilla ja Paraisten Pride -tapahtumassa. Tällä hetkellä keikkakalenteri näyttää tyhjältä, sillä Armi Eliza keskittyy uusien kappaleiden säveltämiseen.
Sekin lienee ruuhkavuosille tyypillistä, että ajatuksia vaihdetaan treenikämpän sijaan bittiavaruudessa. Arjen pyörityksen lomassa naiset lähettelevät toisilleen sähköpostitse uusia biisiaihioita ja sanoituksia. Aika on kortilla, sillä molemmat ovat sekä työssäkäyviä että yrittäjiä ja lisäksi opiskelevat.
– Tietyllä tapaa elän haavetta jo nyt. Olisi kuitenkin ihanaa saavuttaa isompi yleisö ja löytää aikaa tehdä musiikkia vielä tavoitteellisemmin, Vanhatalo summaa.

Artikkeli julkaistiin Kaarina-lehdessä 9.3.2017. Armi Eliza julkaisi viime perjantaina uuden sinkun. Lue lisää 7.6.2017 Kaarina-lehdestä.