Isot erot torihintavertailussa: Salossa on halvinta mansikkaa, hernettä ja perunaa

0

Eri paikkakuntien välillä on huomattavia hintaeroja sesonkituotteissa.

 

Salon torilta saa tällä hetkellä halvimmalla mansikkaa, hernettä ja perunaa, kun vertaillaan sesonkituotteiden hintoja eri paikkakunnilla Varsinais-Suomessa.
Salossa mansikkalitra maksaa keskimäärin hieman alle kuusi euroa. Kalleinta mansikkaa on tarjolla Kyrön torilla. Siellä marjan keskimääräinen litrahinta on noin 7,50 euroa.

Loikkaan myyntipisteellä Turun torilta on myynnissä sekä suomalaista että ruotsalaista mansikkaa. Kotimainen marja maksaa kuusi euroa litra ja naapurimaan 3,90 litralta. Myyjä Kirsti Tykkyläisen mukaan enemmistö valitsee ruotsalaisen mansikan hinnan perusteella.
– Hinta on se joka vaikuttaa ostopäätökseen. Asiakkaat kysyvät tuotteiden hintoja ja moni päätyy sitten ruotsalaiseen mansikkaan, Tykkyläinen kertoo.
Loikkaan myyntipisteen ruotsalainen mansikka tulee eteläisestä Ruotsista. Kotimaiset marjat taas viljellään Paimiossa.
Kaarinassa marketin edessä olevassa eräässä myyntipisteessä suomalainen mansikka maksaa 8,90 euroa litra ja ruotsalainen 4,90 euroa litra.
Asiantuntija Marja Tuononen ProAgria Länsi-Suomesta ennakoi, että mansikka alkaa kypsyä ensi viikolla isommassa määrin.
– Hinnat ovat varmasti aika ylhäällä, koska mansikka on myöhässä ja sitä on suhteellisen vähän tarjolla. Hankalat tuotanto-olosuhteet määrittävät, että mansikkaa ei kannata tänä vuonna ehkä kovin halvalla myydäkään, Tuononen sanoo.

Paimiossa marketin edustalla ykkösluokan mansikan hinta oli keskiviikkona 6,90 litralta. Kakkosluokan marjaa sai 4,90 eurolla.
Vielä viime viikolla mansikka maksoi Paimiossa 8 euroa litra.

Mansikassa tuskin päästään tänä vuonna huippusatoon.
– Kylmyys ja pakkaset ovat haitanneet kasvua.

Mansikan, herneen ja perunan hinnat on kerätty alkuviikon aikana muutamilta Varsinais-Suomen paikkakunnilta.
Hintatietojen keräykseen ovat osallistuneet Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.

Salossa herneen keskimääräinen litrahinta on 2,60 euroa. Uudenkaupungin torilla hernelitra maksaa lähes kaksi euroa enemmän kuin Salossa. Kaarinassa hernelitra maksoi noin neljä euroa.

Herneen kohdalla hinta saattaa tulla ryminällä alas, sillä viileän kevään vaarana on sadon valmistuminen samaan aikaan.
– Herneiden ja kaalien osalta sadon rytmitys on monin paikoin epäonnistunut. Se tarkoittaa, että koko sato valmistuu kerralla, eikä tuotteita tule tasaisesti pidemmällä aikavälillä myyntiin, Marja Tuononen kertoo.

Impi Rainio myy sauvolaisen Juhani Rainion tuottamia perunoita Turun torilla.

Eri perunalajikkeiden välillä on melko isoja hintaeroja. Jussi-peruna on usein edullisinta, Annabelle ja Siikli taas kalleinta. Kun lajikkeiden hinnoista laskee keskimääräisen otoksen, maksaa peruna Salossa 3,2 euroa litralta. Turussa vastaava litrahinta on 5,8 euroa. Myös Kyrössä ja Loimaalla peruna maksaa 5 euroa litralta. Kaarinasta perunahintoja ei ole.

Perunasato on myöhässä. Juhannuksena oli jo kuitenkin perunaa saatavilla, mutta se oli pienikokoista, sanoo ProAgrian Marja Tuononen.
Varhaisen perunan viljelyyn liittyy Tuonosen mukaan suuria riskejä, eikä kauppa ole hänen mukaansa enää valmis maksamaan suurta hintaa.
– Kustannuksille ei saa katetta, joten varhaisperunalla eläneet viljelijät voivat joutua uuteen tilanteeseen.

Näin vertailu tehtiin

  • Kotimaisen mansikan, herneen ja perunan hinnat on kerätty Kyröstä, Kaarinasta, Paimiosta, Laitilasta, Loimaalta, Somerolta, Salosta, Turusta ja Uudestakaupungista.
  • Hinnat on poimittu alkuviikon aikana paikallisilta toreilta esillä olleista hintatiedoista.
  • Jos torihintoja ei ole ollut saatavissa, paikalliset hinnat ovat markettien edessä olevista myyntipaikoista.
  • Hinnat on peruslitrahintoja, eikä niissä ole huomioitu paljousalennuksia tai kakkosluokan hintoja.
  • Mansikan, herneen ja perunan hinnoista on laskettu paikkakohtainen keskiarvo. Näitä keskiarvohintoja on verrattu keskenään.
  • Tietoja ovat keränneet yhteistyössä Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.

 

Teksti: Johanna Käkönen ja työryhmä eri lehdistä

Grafiikka: Ante Johansson, Turun Sanomat

Kuvat: Riitta Salmi, Turun Sanomat