Ilotulituksesta vakava silmävamma Turun seudulla viime viikonloppuna

0
Venetsialaisten viettoon liittyneet ilotulitteet aiheuttivat vakavan silmävamman viime viikonloppuna Turun seudulla. Ilotulitusta seuranneen nuoren naisen silmä vammautui, ja hän sai muita kasvovammoja kevytrakenteisen padan räjähdettyä.
Tukesin mukaan vahingossa näyttäisi olevan kyse tuotevirheestä.
– Kevyen padan tukeminen kunnolla on haastavaa, ja sen vuoksi pata usein kaatuu ja sen seurauksena efektit lentävät varsin pitkälle. Tässä tapauksessa pata oli tuettu hyvin ilmoittajan mukaan, mutta hetken toimittuaan se räjähti ja ampui kaikki loput efektit ympäriinsä. Patojen räjähdyksiä sattuu silloin tällöin, myyntimäärät ovat suuria ja suureen määrään tuotteita mahtuu aina muutama virheellisesti toimiva tuote, ylitarkastaja Mikko Ojala Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes) kertoo viraston tiedotteessa.
Suomen Silmälääkäriyhdistys on kerännyt tiedot vuodenvaihteen ilotulitusten aiheuttamista silmävammoista 2000-luvun alusta lähtien. Vastaavia tietoja ei kerätä venetsialaisten ilotulitusten vahingoista.
– Myytyjen ilotulitteiden määrä ja tuotteiden valikoima on vuodenvaihteeseen verrattuna hyvin pieni. Tiedossani on aiemmilta vuosilta ennen tätä vain yksi lievä silmävamma venetsialaisista ilotulituksista. Tältä vuodelta tietooni ei ole tullut muita tapauksia, HYKSin Silmäklinikan ylilääkäri Tero Kivelä kertoo Tukesin tiedotteessa.
Viime vuodenvaihteen juhlinnassa ilotulitteet aiheuttivat yhteensä 12 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa, joista kaksi oli vaikeita. Silmävammojen määrä väheni edellisvuodesta, mutta Tukesiin tuli ennätysmäärä ilmoituksia vaarallisesti tai virheellisesti toimineista ilotulitteista.

  
 

Muista suojalasit
  • Suojalasien käyttö on lain mukaan pakollista ilotulitteiden ampujalle.
  • Niitä suositellaan myös ilotulitusta seuraaville.
  • Viime viikonlopun tapauksessa suojalasit olisivat suojanneet henkilöä ja vähintään lieventäneet silmävamman vakavuutta huomattavasti.
  • Lähde: Tukes

 

Venetsialaisperinne on levinnyt rannikkoalueilta lähes koko maahan, ja tapahtuman laajentuessa myös ilotulitteiden myyntimäärät ovat vastaavasti lisääntyneet. Tukes teki viime viikolla valvontakäynnin kolmeen ilotulitteiden myyntipisteeseen Kokkolan alueella.
Yhdestä myyntipisteestä löytyi muutamia viime vuodenvaihteen valvonnassa myynnistä poistettuja, vaaralliseksi todettuja ilotulitteita. Ne poistettiin hyllyltä välittömästi. Toisesta myyntipisteestä löytyi rakettipakkaus, jossa yksi raketti kolmesta oli rikkinäinen. Myös yksi luovutusikärajaa koskeva virhe löytyi yhden tuotteen etiketistä.
Tukes osti 44 näytettä ja kuvasi myyntipisteissä 27 tuotetta omaa markkinavalvontarekisteriään varten. Ostetut tuotteet testataan lähiviikkoina.
– Pääosin myytävät tuotteet olivat samaa erää kuin viime vuodenvaihteen ilotulitteet, mutta mukana oli myös vuonna 2017 maahantuotuja tuotteita, Ojala kertoo.