Kaarina-salissa tajuttomia, palelevia ja verta vuotavia valtuutettuja?

0
Henrik Kosonen (sd.) ja kaupunginjohtaja Harri Virta harjoittelivat kylkiasentoon siirtämistä. Heitä opasti
Ritva Wahlroos.

Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta makaa Kaarina-salin lattialla.

– Hei kaveri, onko kaikki hyvin? Oletko hereillä? kysyy SDP:n valtuutettu Henrik Kosonen huolestuneena ja ravistelee häntä.

Virta ei vastaa. Kosonen kokeilee, hengittääkö hän. Vieressä SPR:n vapaaehtoistyöntekijä Ritva Wahlroos soittaa jo apua.

Virta on saatava kylkiasentoon, jotta hän ei tukehdu. Kosonen nostaa hänen toisen kätensä yläviistoon ja asettaa toisen käden rinnan päälle. Sitten hän nostaa Virran vastakkaisen puolen polven koukkuun, tarttuu Virtaa hartiasta sekä koukussa olevasta polvesta ja saa kuin saakin käänettyä raskaan Virran kyljelleen.

Kylkiasento onnistuu. Virta hymyilee ja kömpii ylös. On Kososen vuoro joutua tajuttomaksi.

Virta ja Kosonen eivät pyörtyneet Kaarina-talon uljauden nähtyään, vaan he osallistuivat SPR:n Kaarinan-Piikkiön auttajakurssille, jossa harjoitellaan perustavia ensiaputaitoja.

Kaarinan-Piikkiön osasto koulutti auttajia eniten Suomessa, huimat 1020 uutta auttajaa. Lue lisää 20.12.2017 lehdestä

Mikäli potilaan sydän on pysähtynyt, nykyisen elvytysohjeen mukaan sydäntä painetaan 30 kertaa. Tämän jälkeen puhalletaan hengittämättömän potilaan keuhkoihin kahdesti. Elvytystä harjoittelivat Sanna Vauranoja (kok.) ja Riitta-Liisa Lehtonen (sd.). Heitä opastivat Lea Leiwo ja Eila Mäkelä.
Mikäli viranomaisapua joudutaan odottelemaan, on tärkeää pitää potilas lämpimänä. Peitto tulee saada myös potilaan alle. Raili Vuorela opastaa Päivi Antolaa käärimään Ismo Seivästö (kd.) peiton sisään.