Kaarinalaisyritykset kärjessä Turun telakan kumppaniverkostossa

0
Piikkiöläinen NIT suunnittelee ja toteuttaa risteilyaluksiin näyttäviä ravintola-, aula- ja porrastiloja. Tämä aulatila on viime toukokuussa merille lähteneestä Mein Shiff 6 -laivasta.

Vain viidesosa Turun telakalta valmistuvien laivojen arvosta on telakan oman työn tulosta. Alihankkijat ja toimittajat valmistavat peräti 80% laivojen arvosta, ja tässä kumppaniverkostossa kaarinalaisyrityksillä on melkoinen jalansija.

Turun kaupungin ja Meyer Turku Oy:n tilaaman, telakan aluetaloudellisia vaikutuksia selvittäneen tutkimuksen mukaan Kaarinassa sijaitsevien alihankkijoiden työn rahallinen arvo oli suurempi kuin yhdessäkään muussa yksittäisessä kunnassa. Tämä siitä huolimatta, että Kaarinassa sijaitsee vain 3% telakan toimittajista. Kaarinalaisyrityksissä syntyi 16% laivojen arvosta, kun esimerkiksi Turussa tuotettiin laivojen arvosta 15%. Turussa sijaitsee 24% telakan aliurakojista.

Kaarinan muhkeaa tulosta selittää kaksi yritystä: hyttitehdas Piikko Works, joka laskettiin tutkimuksessa Turun telakan kumppaniyritykseksi, sekä Oy NIT Naval Interior Team Ltd. Lue lisää 24.1.2018 lehdestä