Osa ammateista pysyy äijähommina

0
Osku Kaituri sanoo, että palomiehen työssä ei ole kahta samanlaista päivää. Tällä hetkellä mielenkiintoa lisää muun muassa tutustuminen uuteen kalustoon.

Tasa-arvoisesta ajattelusta huolimatta osa ammateista on sellaisia, etteivät naiset hakeudu niihin juuri lainkaan. Syynä ovat yleensä liian kovat fyysiset vaatimukset. Esimerkiksi palomiehiksi on kouluttautunut vain kourallinen naisia.

− Työ on sen verran raskasta, etten usko juuri kenenkään jaksavan sitä 65-vuotiaaksi saakka, Kaarinan paloaseman asemamestari Ari Dalen kiteyttää.

Osku Kaituri on ollut palomiehenä yli 20 vuotta, siitä runsaat 15 vuotta esimiehenä. Fyysisessä mielessä esimiehen työ ei eroa rivimiesten työstä. Kaituri sanoo olevansa varsin tyytyväinen ammatinvalintaansa.

Kaiturin mukaan palomiehellä on paljon aikaa perheelle ja harrastuksille. Työvuoro kestää 24 tuntia, ja sen jälkeen on kolme vuorokautta vapaata.

− Joskus kuitenkin mietityttää, mitä vaihtoehtoja minulla on, jos käy niin, etten selviä palomiehen työssä eläkeikään saakka. Pelastuslaitoksessa kun ei ole hirveästi paikkoja, mihin sijoittua.

Usein ammattien selvä miesvaltaisuus näkyy jo siinä vaiheessa, kun nuoret hakeutuvat peruskoulusta ammatillisiin opintoihin. Lue lisää 7.2.2018 lehdestä