Raitiotie vastaan superbussi -selvitystä esitellään keskiviikkona

0

Turun kaupungin teettämä selvitys raitiotien kannattavuudesta on valmistunut. Selvityksen mukaan superbussi tulisi raitiotietä halvemmaksi: bussin investoinnit nielisivät 63–123 miljoonaa euroa, raitiotie 166-293 miljoonaa.

Kumpikin vaihtoehto vastaa hyvin tavoitteisiin, kuten kasvavan kaupungin palvelemiseen ja joukkoliikenteen suosion kasvattamiseen. Raitiotiellä on kuitenkin enemmän matkustajakapasiteettiä kuin superbussilla. Runkobussi ei vastannut tavoitteita.

Runkobussilla tarkoitetaan nykyisestä hieman parannettua, peruskalustolla toteutettua järjestelmää, jossa on useita bussilinjoja ja joukkoliikennekaistoja, joilla voi ajaa myös muita autoja. Superbussi olisi raitiotien tapainen, sähköllä kulkeva järjestelmä, jolle tarkoitetuilla, selvästi erottuvilla kaistoilla ei saa kulkea muita ajoneuvoja. Matkaketjut olisivat yhtä selkeitä kuin raitiotiellä ja sen harvat pysäkit muistuttaisivat asemia.

Sekä superbussilla että raitiotiellä olisi samat linjat, jotka kulkisivat Varissuolta Raisioon, Länsikeskukseen, Runosmäkeen ja Matkakeskukseen. Myöhemmässä vaiheessa vedettäisiin linja Kaarinaan, joka lähtisi Turun keskustasta ja koukkaisi Skanssin kautta Kaarinan keskustaan.

Joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat Fölin aloitettua kasvaneet Turussa viiden prosentin vuosivauhdilla. Matkamäärien ennustetaan kasvavan 30% vuoteen 2050 mennessä.

 

Selvitystä esitellään yleisötilaisuudessa keskiviikkona 7.2. kello 18 Puutarhakadun Auditoriossa. Tilaisuutta voi seurata täältä.

Voit vaikuttaa päätöksiin kertomalla mielipiteesi internet-kyselyssä täällä. Aikaa on 30.3. asti.