Kokoomuksen mieli muuttui – kaupunginhallitus puntaroi sittenkin uudiskoulua Hovirintaan

0
Kokoomuksen Sanna Vauranoja ja Matti Alander pitivät maanantaina lehdistölle tiedotustilaisuuden, jossa kertoivat aikeistaan ehdottaa Hovirintaan uudisrakennusta. He toivoivat, että muutkin puolueryhmät asettuisivat illan kokouksessa ehdotuksen taakse.

Vastoin aiempaa linjaansa Kaarinan kokoomus teki kaupunginhallituksen maanantaisessa kokouksessa aloitteen Hovirinnan koulurakennuksen uudelleenrakentamisesta peruskorjauksen sijaan. Kokoomuksen poliitikot ovat saaneet uutta tietoa KVR-urakoinnista ja ovat nyt sittenkin taipumassa sen kannalle.

KVR eli kokonaisvastuurakentaminen tarkoittaa, että rakennusyhtiö ottaa vastuun urakan kaikista vaiheista avaimet käteen -periaatteella.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti esittää, että Kaarinan kaupunki selvittää ja kilpailuttaa Hovirinnan kouluhankkeen uudisrakennuksena käyttäen KVR-urakointia.

Kaupunginhallitus pyytää asiaa selvitettäväksi toukokuun kaupunginvaltuuston kokoukseen mennessä. Nykyistä remonttia jatketaan, kunnes mahdollinen päätös KVR-urakasta on tehty. Jos ehdotus menee läpi, vanhan koulun saisi parhaassa tapauksessa purkuun kesällä ja uudisrakentaminen voisi alkaa jo ensi syksynä.

Uusi koulu parhaimmillaan 8 miljoonalla

Kaupunginvaltuusto päätti tammikuussa peruskorjata Hovirinnan koulun. Tuolloin hankkeen hinta-arvio oli noin yhdeksän miljoonaa. Uudisrakennuksen hinnaksi arvioitiin 14­–15 miljoonaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Alander (kok) ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Sanna Vauranoja kertovat, että uudisrakennusta alettiin punnita uudelleen, kun remontin lopullinen aikataulu paljastui. Pahimmillaan peruskorjaus saattaisi viedä kolme vuotta. Lisäksi, kun kattoremontti lisättiin hankkeeseen, kokonaishinta alkoi kivuta kohti kymmenen miljoonan kipurajaa.

Hovirinnan vanhempainyhdistykset ovat aktiivisesti pyytäneet kaupunkia selvittämään vaihtoehtoisia uudisrakentamisen ratkaisuja. Alander ja Vauranoja sanovat, että aiempaa päätöstä tehdessä luottamusmiehillä ei ollut tietoa KVR-urakoinnista.

– Päättäjät ovat sen varassa, mitä virkamiehet suunnittelevat, Alander perustelee.

Hän on jo ehtinyt selvitellä asiaa ja pyytänyt yrityksiltä tarjouksia. Nykyisten tietojen mukaan uudisrakennuksen saisi parhaimmillaan 8-9 miljoonalla eurolla.

Lisäksi KVR-urakkana tehdyn uudisrakennuksen valttina on nopeus.

– Rakennussysteemi on kuntatasolla vanhanaikainen, sillä kaikkien osaurakoiden kilpailutus saattaa kestää vuodenkin. Tässä ei tarvitse kilpailuttaa kuin yksi urakka. Parhaimmillaan uudisrakentamisen kesto voi olla puolitoista vuotta, Alander vertailee.

Mikäli Alanderin saamat hinta-arviot eivät pidäkään paikkansa ja uudisrakennus todetaan kannattamattomaksi, peruskorjausta jatketaan normaalisti.

Otsikkoa muutettu 10.4.2018 klo 8.57. Alkuperäisestä otsikosta sai käsityksen, että asia on jo päätetty.