Maahanmuuttajanuoret tulevat Kaarinassa peruskouluun ilman riittävää kielitaitoa

0
Sateenkaari Koto ry:n työntekijät ja vapaaehtoistyöntekijät kuuntelevat Puntarissa kiinnostuneina Zahraa Al Taken kuvausta suomalaisen ja irakilaisen kulttuurin eroista. – Moni maahanmuuttajalapsi osaa erinomaisesti hakea passia mutta ei osaa kertotaulua, sillä heille ei jää aikaa koululle perheen asioiden hoitamiselta, Al Take kertoi epäkohdista.

Kaarinaan muuttavat pakolaislapset ja -nuoret ohjataan lähes heti alkumetreillä valmistavaan opetukseen eli Valmoon, jossa he opettelevat suomalaisen kulttuurin pelisääntöjä ja pänttäävät suomen kieltä voidakseen hypätä suomenkielisten nuorten kanssa samoihin koululuokkiin. Ikävä kyllä valmistava opetus ei täytä riittävästi tehtäväänsä.

“Perusopetuksessa on havaittavissa, että valmistava opetus ei useinkaan anna riittävää kielitaitoa opiskella menestyksekkäästi peruskoulussa”, kirjoitetaan Kaarinan sivistyslautakunnan lausunnossa seudullisesta kotouttamisohjelmasta.

Kaarinassa asuvat esi- ja alkuopetusikäiset maahanmuuttajalapset käyvät valmistavan opetuksen Kaarinassa, käytännössä Hovirinnan koulussa. Sen sijaan 3.–9.-luokkalaiset matkustavat Turkuun.

Ennen kaikkea yläkouluikäisten valmistava opetus ei sivistyslautakunnan mukaan ole ollut ajan tasalla. Lisäksi Turun ryhmät ovat usein täynnä, ja nuori joutuu pyörittelemään peukaloitaan odottaessaan, että pääsisi aloittamaan Valmon.

– Meidän kokemuksemme on myös, että moni maahanmuuttajanuori käy Valmo-opetusta vain lyhyen ajan, parista viikosta pariin kuukauteen, ja siirtyy tavalliseen perusopetukseen heti ensimmäisessä sopivassa taitekohdassa, kuten lukuvuoden alkaessa, kertoo Valkeavuoren koulun rehtori Kaj Kanervavuori.

Valmoa tulisi käydä noin vuoden verran. Lue lisää 30.5.2018 lehdestä