Kasvisruokajätit asemoituvat Kaarinaan yhä vahvemmin

0
Õnne Rumask (vas.) ja Laura Aleksejeva työskentelevät Palmuston pakkaamossa. Vielä toistaiseksi yrityksen kaikki pastat pakataan käsin.

Teksti ja kuva: Jan Sundman

Kaarinassa toimintansa helmikuussa aloittanut kikhernepastaa valmistava Palmusto satsaa rajusti tuotantotilojensa ja -määriensä kehittämiseen. Viestinnästä ja markkinoinnista vastaavan Petri Siitosen mukaan yritys pyrkii tuplaamaan tuotantomääränsä vielä kuluvan vuoden aikana.

Sen mahdollistaa noin puolen miljoonan investointi, jolla yrityksen tiloihin Raadelmaan moottoritien varteen nousee kokonaan uusi tuotantolinja.

– Myyntimäärät kasvavat kuukausittain. Se kertoo vain siitä, että keskusliikkeiden kautta tuotteet löytävät koko ajan paremmin ja paremmin asiakkaat. Luonnollisesti olemme todella tyytyväisiä kehitystahtiin.

Palmusto työllistää tällä hetkellä viisi vakituista työntekijää, jonka lisäksi yritys käyttää kiireapulaisina esimerkiksi opiskelijoita iltaisin pakkaamossa.

Myös härkäpavulla menee lujaa, sillä Vihreä Härkä -nimen alla härkäpaputuotteita valmistavan kaarinalaisen Agriwork Finland Oy:n tuotanto siirtyy Littoisiin Sillikonttorin tiloihin. Kaarinantien varrella sijaitseva tuotantotila asemoi Juha-Pekka Aikolan vetämän yrityksen yhä vahvemmin Kaarinaan.

– Vuokrasin tilat viime viikolla. Koska hommia tehdään vielä aika pienessä mittakaavassa, kyse on yhdestä pienestä tuotantotilasta, hän kertoo.
Härkäpapu on kasvisruokavalmisteista siinä mielessä kilpailijoihinsa nähden poikkeava, että sitä pystyy kasvattamaan hyvin myös Suomessa. Aikolan mukaan kotimaisuus onkin Vihreän Härän valtti alati kiristyvillä kasvisruokamarkkinoilla.

Oman osuutensa kasvisruokabuumista haluaa myös suomalainen pikaruokajätti Hesburger. Yritys avaa ensi vuoden aikana Krossissa kasviproteiinitehtaan, jossa valmistetaan muun muassa soijapihvejä ja -suikaleita sekä kaura- ja härkäpapupohjaista kasvisruokaa.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela näkee, ettei kasvisruoassa ole kyse buumista, vaan pysyvästä ajattelutavan muutoksesta.

– Se aivan selkeä asia, että ihmisten ajattelutavan muutos, mitä tulee ruoan ekologisuuteen, on tullut jäädäkseen. Ei lihansyönti lopu, mutta kasvisruoka nousee varteenotettavaksi vaihtoehdoksi siihen rinnalle, Salmela maalailee.

Salmelan mukaan kasvisruokavaihtoehdot tulevat lisääntymään ravintoloiden ruokalistoilla lähivuosina selvästi. Lue lisää 20.6.2018 lehdestä