Meriwikin mukaan Harvaluodon rannalla on runsaasti sinilevää, vaikka vesi on kirkas – mistä on kyse?

0

Harvaluodon uimarannan emäntä Anne Tammi soitti pahoillaan Kaarina-lehteen 25.7. julkaistusta uutisesta, jonka mukaan Harvaluodon rannalla on runsaasti sinilevää.

– Rannalla oli sinilevälautta sattumalta juuri silloin, kun levän arvioija kävi paikalla. Levälautta ajelehti saman tien pois, ja jo vartin kuluttua vesi oli aivan kirkas eikä levää ole sen jälkeen näkynyt. Nyt uimarit eivät kuitenkaan enää uskalla tulla tänne, hän harmittelee.

Tammen mukaan Harvaluodon ranta sijaitsee paikassa, jossa sinilevää ei ole juuri koskaan. Kylmä vesi ja virtaukset pitävät ne poissa. Toisinaan jokin sinilevälautta saattaa käydä tervehtimässä mutta häviää parin tunnin sisällä.

Kaarina-lehden tiedot Harvaluodon sinilevästä perustuvat Järvi-meriwikiin. Sen mukaan rannalla on valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikka, jonka ylläpito kuuluu asiantuntijalle. Kaarina-lehti selvittää nyt, miten luotettavia Järvi-meriwikin sinilevätiedot ovat.

Järvi-meriwikin valtakunnallinen leväseuranta on Suomen ympäristökeskuksen, Ely-keskusten ja kuntien vastuulla.