Paikalliset juomanvalmistajat tuottavat mielenkiintoisia vaihtoehtoja kesäterasseille

0
RadBrew’n tekninen johtaja Patrik Niskanen kertoo, että Yhdysvalloista vasta hankittu pullotuskone on nopeuttanut tuotantoprosessia selvästi.

Tammiluodon viinitilalla Paraisilla valmistuva Nude Cider on suomalaiseen perinteiseen siiderivalikoimaan tottuneelle haastava yllätys. Matalahiilihappoinen juoma on kuin hyvää omenamehua, joka on kuitenkin samalla rutikuivaa.

Juoman valmistuksessa käytetään pelkästään Tammiluodon puutarhassa kasvavia omenalajikkeita. Siideriä valmistavan 3Spirit-yrityksen tuotantopäällikkö Jani Jokinen sanoo, että nyt kauppojen hyllyillä ja ravintoloiden juomalistoilta löytyvä Nude Cider on liki kymmenen omenalajikkeen yhdistelmä.

– Viime vuosi oli käytännössä ensimmäinen vuosikerta ja silloin lajikkeita oli muutama. Nyt niitä on jo käytännössä kahdeksan ja valikoima tulee monipuolistumaan seuraavina vuosina vielä lisää, Jokinen kertoo.

Nude, eli alaston, tarkoittaa hänen mukaansa siiderin nimessä aitoutta. Sen valmistuksessa ei käytetä mitään lisäaineita, ja siideri käytetään nimenomaan omenamehusta villihiivan voimalla rutikuivaksi, niin ettei lopputuotteessa ole jäljellä sokeria enää laisinkaan.

Toistaiseksi Nude Cideriä on saanut pitkälti ruoka- ja anniskeluravintoista pääkaupunkiseudulta, mutta hiljalleen Paraisilla valmistettu tuote on rantautumassa myös Turun seudulle. Nauvossa ravintola Köpmans on jo ottanut siiderin listoilleen, ja Jokisen ajatuksena on, että tuote olisi myös muutaman muun lähiseudun ravintolan ja kaupan tuotelistalla vielä tämän kesän aikana.

Paikallista kesäterassitarjontaa rikastuttavat myös alueen pienpanimot. Radbrew’n tiloissa Kaarinan Krossissa on tiivis tunnelma. Salamavauhtia 50 neliön panimosta 300 neliön panimoksi laajentunut yritys toimittaa tänä vuonna maailmalle jo runsaat 50 000 litraa olutta.

Patrik Niskanen ja Matti ”Eikka” Laakso ovat RadBrewn perustajajäsenet. Niskasen mukaan hyvä kesäolut pitää sisällään ainakin seuraavat elementit: ”dokabiliteetin” eli juotavuuden pitää olla kunnossa, humalaa voi olla mausteena hieman tavallista roisimmin ja alkoholipitoisuus ei saa nousta turhan korkeaksi.

– Sen huomaa hyvin meidänkin tarjonnastamme, että esimerkiksi Don Of Wasteland -saison ja Wasteland Oasis Hefeweizenin myyntimäärät kohoavat aina kesällä. Ne ovat kesäisiä juomia ja täyttävät kesäoluen kriteerit hyvin, Niskanen miettii.

RadBrew ei ole suinkaan ainoa kesäoluita markkinoille Kaarinassa tuottava pienpanimo. Tuorlassa operoivan Kuninkaantien Panimon vaalea olut Tuorlan Tähti täyttää myös hyvin kesäoluen kriteerit.

Lue lisää 4.7.2018 lehdestä