1500 kiinteistöä laistaa roskissopimuksista – yli puolet Piikkiössä

1

Kaarinassa on 1439 asuinkiinteistöä, joiden kotitalousjätteet ovat todennäköisesti päätyneet luontoon sen sijaan, että ne olisi toimitettu roskienkeräykseen. Nämä kiinteistöt eivät Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan mukaan ole tehneet sopimusta polttokelpoisen jätteen kuljettamisesta jätehuoltomääräysten mukaisesti.

Yli puolet (54%, 779 kpl) roskienkuljetussopimuksesta laistaneista kaarinalaiskiinteistöistä sijaitsee Piikkiössä. 19% kiinteistöistä sijaitsee Piispanristillä ja Kaarinan keskustassa, 15% Kuusistossa ja 12% Littoisissa.

Toisaalta on mahdollista, että näiden asuinkiinteistöjen roskat kuljetetaan kyllä lain ja asetusten mukaisesti mutta kuljetusyritykset ovat laiminlyöneet viranomaisten raportoinnin. Kuljetusyritysten on Turun seudulla annettava tiedot neljästi vuodessa, ja suurin osa kuljetusyrittäjistä näin tekeekin. Osalla raportit ovat kuitenkin puutteellisia, eikä osa kuljetusyrittäjistä ole vastannut lainkaan jätehuoltoviranomaisen pyyntöihin.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta pyytää Kaarinan ympäristönsuojeluviranomaista käynnistämään valvontatoimet näillä kiinteistöillä. Laiminlyönneistä seuraa esimerkiksi uhkasakkoja.

– Jos jätehuolto ei ole kiinteistöillä kunnossa, asiaankuulumattomia jätteitä viedään lähistön kierrätyspisteille tai jätteitä poltetaan omissa tulipesissä. Asian kuntoon saattamisessa on todella suuri työ, ja nyt täytyy pohtia, miten tästä urakasta selvitään järjellisellä aikataululla, miettii Kaarinan ympäristöinsinööri Pasi Saario.

– Käytännössä selvitämme ensin ne kiinteistöt, joilla on asia kunnossa mutta joiden tiedot ovat syystä tai toisesta jätehuoltoviranomaisella puutteelliset. Sen jälkeen tehtävänä on saada loputkin kiinteistöt liittymään järjestettyyn jätehuoltoon.

1 KOMMENTTI

  1. Selittänee sen miksi mm. Hovirinnan rannanroskikset täyttyvät ennätysnopeasti, kuten muidenkin yleisten paikkojen roskikset.
    Pakettiautoilla ja peräkärryillä iltamyöhäisellä niihin ajetaan roskia, mutta kaupunki ei ole kiinnostunut, me kaikki maksamme noiden vapaamatkustajien roskien aiheuttamat kulut.

Kommenttien lisääminen on estetty.