Littoistenjärven enterokokkiarvo käväisi korkealla – nyt uimavesi taas kunnossa

0

Viikko sitten tiistaina Littoistenjärven Järvelän rannasta mitattiin tarkkailurajan ylittävä määrä enterobakteeria. Tilanne rauhoittui kuitenkin nopeasti, ja vedessä voi nyt uida normaalisti.

Terveystarkastaja Tiina Torkkeli-Pitkärannan mukaan sisävesien laatuvaatimuksena enterokokeille on korkeimmillaan mittausarvo 400. Tiistaina 24.7. Littoistenjärven Järvelästä mitattiin arvoksi 2400. Seuraavana päivänä arvo oli jo pudonnut 550:een. Tämän viikon maanantaina 30.7. enterokokkeja oli jo sallittu määrä, 210. Ristikallion rannasta puolestaan mitattiin 25.7. arvoksi 440, joka niukasti ylittää laatuvaatimukset.

Enterobakteerit elävät muun muassa ihmisen ja eläinten suolistossa, jätevesissä, maaperässä ja luonnonvesissä. Suolistoperäisten bakteerien saastuttamassa vedessä uiminen voi aiheuttaa vatsatauteja, kuten ripulia ja vatsakipuja. Yleisölle tiedottaminen on pääsääntöisesti uimarannan omistajan tai haltijan vastuulla.

Torkkeli-Pitkäranta kertoo, että viranhaltijat eivät missään vaiheessa laittaneet rantaa käyttökieltoon, koska enterokokkimäärä oli jo vuorokaudessa pudonnut merkittävästi.

– Veden nieleminen ei ole suositeltavaa missään olosuhteissa, koska kaikki luonnonvedet sisältävät jonkin verran haitallisia mikrobeja ja lämpimänä kautena vedessä saattaa olla bakteerien lisäksi muun muassa leviä, terveystarkastaja muistuttaa.

Mistä bakteerit sitten ovat peräisin?

– On vaikea jälkeenpäin varmuudella tietää, mistä enterokokit ovat peräisin, mahdollisesti lintujen tai koirien ulosteista, jos ulostetta on kerralla tullut iso määrä. Festivaalien jäljiltä uimarannan vesi on yleensä huonolaatuista, jos roskia ja jätteitä ei voida välittömästi siivota tai niiden syntymistä ehkäistä. Silloin linnut käyvät juhlimassa rannalla ja uimaveden laatu on muutaman päivän normaalia huonompaa.

Juttua muokattu 1.8.2018 kello 11.07. Kyseessä oleva ranta on Järvelän ranta, ei Ristikallion ranta, kuten jutussa aiemmin luki. Ristikallion rannasta mitattiin 25.7. enterokokkiarvoksi 440.