Miksi kirkonkellot soivat tänään?

0
Kaarinan kirkko. Arkistokuva: TS, Timo Jerkku.
Tänään perjantai-illalla (21.9.) kello 19 aikaan kirkonkellot kumisevat ympäri Eurooppaa. Myös Kaarinan ja Piikkiön kirkonkellot osallistuvat soittoon.
Yhteisellä kirkkokellojen soimisella juhlistetaan kansainvälistä rauhanpäivää.
Tapahtuma on osa eurooppalaista kulttuuriperintövuotta, ja siihen osallistuu lukuisia eurooppalaisia kirkkoja muun muassa Saksasta, Belgiasta, Tšekistä, Puolasta, Virosta ja Suomesta. Suomesta on ilmoittautunut mukaan yli sata kirkkoa, ja muualla Euroopassa esimerkiksi kuuluisat Kölnin tuomiokirkko ja Berliinin Keisari Vilhelmin muistokirkko Saksassa soivat. Kellojen soitto muistuttaa solidaarisuuden, rauhan ja kulttuuriperinnön tärkeydestä.
Kellojen soittamisella on pitkät perinteet Euroopassa. Kellojen kumina on rytmittänyt kauan koko yhteisön elämää: soitto kuuluu moniin seremonioihin, ja samalla sillä viestitään arkisesta ajan kulumisesta.
Päivittyvä lista Suomessa tapahtumaan osallistuvista kirkoista löytyy Kulttuuriperintövuoden verkkosivuilta.
Tapahtuma näkyy sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #EuropeForCulture #RingingTheBells #kulttuuriperintövuosi  #rauhanpäivä