Sinilevää viime kesänä runsaasti Kaarinassa – jatkossa myös Voivalan uimarantaa seurataan

0

Viime kesä oli sinilevän kannalta ikävä kaarinalaisille uimareille. Kaikilla kaupungin seurannassa olevilla uimarannoilla havaittiin sinilevää – Littoistenjärveä lukuun ottamatta. Järvessä ei ollut sinilevää lainkaan.
Sinilevätilanne on muuttunut järvellä radikaalisti kemikaalikunnostuksen jälkeen. Aiempina vuosina (1998–2017) järvessä on toistuvasti ollut runsaasti tai erittäin runsaasti sinilevää.
Sinileviä tarkkaillaan asteikolla ei levää / hieman / runsaasti / erittäin runsaasti.

Hovirinnan uimarannalla oli viime kesänä sinilevää merkittävästi enemmän kuin aiemmin: vedessä näkyi runsaasti tai hieman levää. Sen sijaan aiempien vuosien sinileväkeskiarvo juuri ja juuri ylittää ”Ei levää” -rajan.
Hovirinnan rannan sinileväesiintymät ajoittuvat yleensä elokuulle, ja niin kävi myös tänä vuonna. Rantaa on seurattu vuodesta 2004.

Raadelman uimarannalla oli sinilevää yhdellä havaintokerralla runsaasti. Muutoin tilanne oli siellä hyvä.

Harvaluodon uimarannalla oli sinilevää vaihtelevasti: peräkkäisillä havaintokerroilla levää raportoitiin olevan runsaasti tai ei lainkaan. Toisaalta tällä rannalla on tuulisuuden vuoksi vaikea havaita sinilevän määrää.
Sinilevämäärä ylitti Harvaluodossa heinä- ja elokuussa runsaan rajan. Aiempien vuosien keskiarvossa sinilevämäärä ei ole ylittänyt edes alinta luokkaa. Harvaluodon rannalla on yleensä eniten levää syyskuussa. Rannan sinilevämääriä on seurattu vuodesta 1999.
Jatkossa myös Voivalan uimaranta otetaan mukaan sinilevähavainnointiin.
Tiedot käyvät ilmi sinilevän seurantaraportista, jota esiteltiin Kaarinan ympäristölautakunnalle.