Ruotsinkielisten osuus Kaarinassa kasvaa

0
Välitunnilla kirpeänä syysaamuna Kaarinan ruotsinkielisen koulun rehtori Maria Engblom ja oppilaat Olivia Friman (vas.), Eeli Asikainen, Elis Halenius, Alva Dahlbacka, Cecilia Heinonen, Jessica Forsell, Frida Söderström ja Kasper Sottinen.

Kaarinalaisen S:t Karins svenska skolanin oppilaista noin 85 prosenttia on kaksikielisten ja 15 prosenttia yksikielisten kotien lapsia. Ruotsi on 160 oppilaalla väestörekisteriin merkittynä äidinkielenä.

Suomen kielen selkeä enemmistöasema paikkakunnalla näkyy sen vahvana osuutena koululaisten arjessa. Välitunneilla esimerkiksi kuulee useimmiten puhuttavan suomea.

– Oppilailta edellytetään kuitenkin ruotsin kielen taitoa jo koulua aloitettaessa. Meillä ei tarjota kielikylpyä, sen sijaan oppilaiden ruotsin osaamista vahvistetaan. Joillekin oppilaille koulu on ainoa paikka, jossa he käyttävät päivittäin ruotsia, koulun rehtori Maria Engblom toteaa.

Kaarinassa asuvan perheenäiti Eva Souranderin mukaan Kaarinasta ei löydy monia järjestettyjä lasten harrastuksia ruotsiksi. Hän itse toimii aktiivisesti lastensa koulun vanhempainyhdistyksessä. Yhteydenpitoa paikkakunnan muiden ruotsinkielisten kanssa on muun muassa muutamien Facebook-ryhmien myötä.

Perhe tuntee ja on hyödyntänyt Kaarinassa esikoulun ja koulun lisäksi muutamia sellaisia palveluja, joissa pystyy käyttämään omaa äidinkieltä.

– Lastenneuvolassa ja kirjastossa on mahdollisuus saada ruotsinkielistä palvelua. Sen sijaan en tiedä, miten asian laita on terveyskeskuksen kanssa, jos sinne menee lääkäriin. Käytämme itse työpaikkojemme työterveyshuoltoa, ja lapsia olemme vieneet vakuutuksen turvin yksityiseen lääkäriin, Eva Sourander mainitsee. Lue lisää 7.11.2018 lehdestä