Sparrausta liigajoukkuen valmentajille – psykologian opiskelija tarkkailee elekieltä Uran otteluissa

0
Anna Kilpinen sparraa Ura Basketin liigajoukkueen valmentajakolmikkoa. Hän myös kertoi heille tutkimuksesta, jossa kävi ilmi, että parhaiten NBA:ssa pärjäävät joukkueet, joilla oli paljon ei-pelillisisä fyysisisä kosketuksia: yläviitosia, taputtamisia, halauksia ja muita kannustavia kosketuksia.

Psykologiksi valmistuva Anna Kilpinen on nähnyt kaikki Ura Basketin liigajoukkueen kotiottelut. Hän istuu vaihtopenkin välittömässä läheisyydessä, havainnoi joukkueen tekemisiä ja tekee muistiinpanoja. Niistä hän kirjoittaa parisivuisen raportin, jonka valmennustiimi saa otteluiden jälkeen.

– Teen havaintoja esimerkiksi palautteen antamisesta pelaajille. Annetaanko sitä tasapuolisesti ja otetaanko kaikki pelaajat huomioon? Seuraan sitä, miten valmentajat konkreettisesti sitä antavat, heidän elekieltään. Tarkkailen tilanteen vastavuoroisuutta: kuuntelevatko valmentajat pelaajaa vai onko palautteen antaminen yksisuuntaista? Samalla tarkkailen myös pelaajien vireystilaa ja energiaa.

Valmentajakolmikolle Kristian Palotielle, Juho Kailiolle ja Mika Viipurille, suurin hyöty ja isoin asia raportissa sekä Anna Kilpisen sparrauksessa on saada ymmärrystä siitä, miten saman asian, tässä tapauksessa palautteen annon, toinen ihminen voi kokea eri tavalla, tai miltä valmentaja ja pelaaja näyttävät ulospäin, minkä vaikutelman heistä saa. Lue lisää 19.12.2018 lehdestä

Muokattu 20.12.2018 klo 10:30. Otsikosta sana “psykologi” muutettu “psykologian opiskelijaksi”.