Rasisminvastaisella viikolla kitketään ennakkoluuloja

0
Vapaaehtoistyöntekijä ja Kaarinan entinen kirjastotoimenjohtaja Maija Söderblom (toinen vasemmalta) odotti ennakkoon, että Pikku-Mustikan maahanmuuttajanaiset olisivat alistuvia ja hiljaisia. Oletus osoittautui aivan vääräksi. Opetuskodissa vitsit lentelevät ja nauru raikaa. Hanaan Abdillahi (vas.), Nasro Nur ja Saliha Fouanis pitävät tärkeänä ihmiskontakteja, joita he saavat Pikku-Mustikan kautta.

Nyt vietetään rasisminvastaista viikkoa, ja Kaarinan-Piikkiön SPR järjestää torstaina 21.3. Kaarina-talossa tempauksen, jossa jokainen voi heittää omat ennakkoluulonsa roskiin. Roskakorien kanssa päivystetään puoli viidestä puoli seitsemään.

Kaarina-lehti kävi keskustelemassa rasismista paikallisten maahanmuuttajanaisten kanssa opetuskoti Pikku-Mustikassa. Hovirinnassa sijaitsevassa opetuskodissa käy arkisin parisenkymmentä maahanmuuttajanaista opiskelemassa suomen kieltä ja kulttuuria. He muun muassa oppivat suomalaisen ruuan laittoa, saavat apua erilaisten lomakkeiden täytössä ja Hanaan Abdillahi kertoo tutustuneensa polkupyöräilyynkin. Opetuskotiin voi tulla työkokeiluun siivoojan, ruuanlaittajan tai lastenhoitajan pestiin.

Opetuskodin vapaaehtoistyöntekijä Maija Söderblom kertoo, että yleinen luulo on, että maahanmuuttajanaiset ovat kaikki kotiäitejä. Hän on opetuskodissa kuitenkin törmännyt korkeasti koulutettuihin naisiin, joiden tutkinto ei kuitenkaan kelpaa uudessa asuinmaassa. Esimerkiksi Saliha Fouanis on kotimaassaan Algeriassa toiminut ammattikorkeakoulun opettajana ja toimittajana sanomalehdessä.

Kaikki Pikku-Mustikassa käyvät naiset kertovat haluavansa saada kielitaitonsa tasolle, jonka turvin he voivat siirtyä opiskelemaan ja lopulta työelämään.

Fouanis, Abdillahi ja Nasro Nur ovat kohdanneet vihamielistä käytöstä onneksi melko harvoin. Tosin suuresti se johtuu myös siitä, että he itse välttelevät ulkona kulkemista pimeällä, etenkin viikonloppuisin. Humalaisten päähänpistot pelottavat.

Uhkaavin tilanne on ollut Nurilla. Lue lisää 20.3.2019 lehdestä