Ruotsia ei opiskella Kaarinassa A1-kielenä liian pienen kiinnostuksen vuoksi

0

Kaarinalaisperheissä tehdään parhaillaan valintoja siitä, mitä vieraita kieliä jälkikasvu opiskelee peruskoulun aikana. Sosiaalisessa mediassa epätietoiset vanhemmat ovat ihmetelleet, mitä kieliä suomenkielisissä Kaarinan kouluissa ylipäätään voi opiskella. Kielivalinnat tulee tehdä 11. maaliskuuta mennessä.

Kuinkahan on? Onko Kaarinassa tarjolla muita kieliä kuin tutut ja turvalliset?

Kaarinan johtava rehtori Kaj Kanervavuori vastaa, että koulujen tarjonta löytyy internetistä Kaarinan opetussuunnitelmista.

Käytännössä oppilas voi Kaarinassa valita englannin tai ruotsin ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi eli A1-kieleksi. Sitä lähdetään opiskelemaan kolmannella luokalla. Lähivuosina ruotsia ei kuitenkaan ole opetettu A1-kielenä, sillä liian harva on valinnut tämän vaihtoehdon. Minimiryhmäkokona on 16 oppilasta koulua kohti.

A2-kieltä lähdetään opiskelemaan seuraavana vuotena eli neljännellä. A2-kielenä ruotsi kiinnostaa jo selvästi: suurimmissa Kaarinan kouluissa A2-ruotsin ryhmiä on jopa kaksi.
Mikäli ruotsia ei ota A2-kieleksi, se tulee vastaan kuudennella luokalla B1-kielenä. Muita kieliä kuin ruotsia ja englantia voi opiskella aikaisintaan kahdeksannella luokalla B2-kielinä.

B2-kielenä voi opiskella ennen kaikkea saksaa ja ranskaa, isoimmissa kaarinalaiskouluissa myös espanjaa tai venäjää, jos innokkaita löytyy tarpeeksi. Lyhytkurssina on ollut tarjolla myös italiaa.