“Ei 2000 vuotta vanhoja patsaita, vaan oikeita ihmisiä”

0
Ohjaaja Ilmari Kuivala (edessä) paimentaa näyttelijöitään koleassa kevätsäässä. Kaarinalainen Toni Toivonen (toinen vas.) on pääsiäisnäytelmässä kansalainen, Kari Leino (vas.) on Johannes ja Jukka Soinio Juudaan roolissa. Salla Vahtera esittää haastavan Maria Magdalenan osan. Hellevi Levo ja Maaret Perälä esittävät kansalaisia. Ismo Seivästö (oik.) on toinen käsikirjoittajista.

Ilmari Kuivala on ohjannut Turussa pääsiäisnäytelmän 13 peräkkäisenä vuonna. Joku on kysynyt, että eikö saman asian jauhaminen kyllästytä.

– Kun se ei ole yhtenäkään vuonna sama asia! Otamme joka vuosi tapahtumiin uuden näkökulman, turkulainen ohjaaja selvittää.

Tänä pääsiäisenä haastetta on melkoisesti enemmän kuin yleensä, sillä näytelmä esitetään tavallista näyttävämpänä Turun tuomiokirkon portailla. Sama on tehty vain kolmesti aiemmin, edellisen kerran vuonna 2011. Tuolloin näytelmän näki kaikkiaan 7000 ihmistä.

Ristin askeleet -niminen pääsiäistarina ei ole identtinen edeltävien suurproduktioiden kanssa. Aiemmat versiot opettivat katsojille selvästi tapahtumat, mitä pääsiäisenä tapahtui minäkin päivänä. Tällä kertaa samat asiat tulevat kyllä esille, mutta hienovaraisemmin.

Näytelmän työryhmässä ahkeroi kaarinalaisvoimia. Kaarinan kaupunginvaltuutettu ja Mikaelinseurakunnan kappalainen Ismo Seivästö on toinen näytelmän käsikirjoittajista. Myös monien avainhahmojen, kuten Magdalan Marian, Juudaksen ja Johanneksen, näyttelijät ovat kaarinalaisia.

Seivästö ei halunnut näytelmään yhtään 2000 vuotta vanhaa patsasta, vaan oikeita ihmisiä tunteineen. Esimerkiksi Jukka Soinion näyttelemään Juudakseen avataan toista näkökulmaa.

– Juudas ei ollut vain paha, kuten yleensä ajatellaan. Näytelmässä hän käy inhimillisen keskustelun Pietarin kanssa siitä, miksi kavalsi Jeesuksen, Seivästö paljastaa. Lue lisää 17.4.2019 lehdestä