Kaarinan vanha virastotalon purkaminen yhä todennäköisempää, vaikka uudishanke on 3,5 miljoonaa euroa kalliimpi

0
Uudisrakennusta havitellaan Kaarina-talon viereen, kuvassa sen oikealle puolelle. Havainnekuvan on laatinut arkkitehtitoimisto Ark'Aboa.

Kaarinan vanhan virastotalon eli Oskarintalon kohtalo on ratkeamassa. Ratkaisua on odotettu kuumeisesti: kaupungin työntekijöillä on talossa sisäilmaoireilua, ja he ovat pitkään työskennelleet väliaikaisissa ja epätarkoituksenmukaisissa tiloissa. Lisäksi epätietoisuus talon tulevaisuudesta koettelee rakennuksessa toimivia yrittäjiä.

Tekinen lautakunta päättää vanhasta virastotalosta tiistaina 28.5. Lautakunnan päätös ei ole lopullinen, vaan kaupunginhallitus käsittelee asiaa vielä myöhemmin.

Pohjaehdotuksen mukaan remontin hinnaksi tulisi noin 5 miljoonaa euroa. Lopputulokseen suhteutettuna hintaa pidetään korkeana. Tuolla summalla rakennuksesta ei nimittäin uusittaisi vesikattoa, vaikka se vuotaa läpivientien kohdalta. Myöskään ilmanvaihtokoneille ei tehtäisi mitään, vaikka niiden jäähdytysteho on pahasti alimitoitettu.

Tekninen johtaja Jyrki Haapasaari pitää myös epärealistisena, että tiloihin saataisiin remontoimalla tilat vaaditulle 200 kaupungin työntekijöille. Esimerkiksi sosiaalitilojen määrä ei täyttäisi nykyisiä vaatimuksia.

Toisaalta rakennuksen alapohja on kunnossa, ja betonirakenne on rakenteeltaan yhä käyttökelpoinen. Lisäksi remontti olisi uudishanketta nopeampi toteuttaa.

Mikäli vanha virastotalo puretaan, uudisrakennuksen hinta olisi Kaarinan kaupungille 8,5 miljoonaa euroa.

Uudisrakennus nousisi Kaarina-talon ja S-marketin väliin. Uudisrakennuksesta tulisi 3-kerroksinen ja melko samankokoinen Kaarina-talon kanssa. Rakennukseen tulisi kaupungille 3500 neliötä sekä katutasoon 600 neliötä liiketilaa.

Toiveissa oli, että uudisrakennuksen tilatehokkuus olisi tehnyt talosta samanhintaisen kuin remontointi, mutta tämä ei onnistunut.

Myös kolmas vaihtoehto on. Kaupunki voisi saada tilat uusista kerrostaloista, jotka ovat lähiaikoina tulossa Oskarinaukiolle. Hintalappu olisi kaupungille todennäköisesti samaa luokkaa kuin se, että uusi talo rakennettaisiin Kaarina-talon ja S-marketin väliin.

Molempien uudishankkeiden etuna on, että niihin on helpompi saada joustavammin erilaisia omistus- ja rahoitusvaihtoehtoja. Lisäksi tiloista saadaan toimivat.

Vanha virastotalo on rakennettu vuonna 1974, ja sitä on myöhemmin remontoitu useaan otteeseen. Kaupunki omistaa rakennuksesta toisen ja kolmannen kerroksen. Taloa oli tarkoitus lähteä remontoimaan jo vuosi sitten, mutta hankintaprosessi keskeytettiin epävarmuustekijöiden vuoksi.

 

Lue Kaarina-lehti diginä täältä.