Roope tutki Kaarinassa liikennettä kaksi kuukautta – yli puolet autoista sai surunaaman

0
Paraistentien vieressä oleva nopeusnäyttötaulu näyttää auton nopeuden sekä antaa hymy- tai surunaaman sen mukaan, ajetaanko rajoitusten mukaan vai ei. Roope Myllyaho kirjasi jokaiselle autolle kaksi nopeutta. Niinpä hänen tilastonsa pystyvät myös osoittamaan, kuinka suureen osaan kuljettajista surunaama tehosi saaden hiljentämään vauhtia.

Kymmenenvuotias Roope Myllyaho on kahden kuukauden ajan kirjannut ja tilastoinut Kaarinassa 670 auton liikennekäyttäytymistä. Hän on seurannut nopeuksia Paraistentien laidassa välkkyvästä nopeusnäytöstä, joka ilmoittaa Kuusistosta Kaarinan keskustaan päin menevien autojen tuntivauhdin. Ylinopeutta ajaville taulu näyttää surunaamaan.

Roopen saamien tulosten mukaan 40 kilometrin sallitun tuntinopeuden ylitti noin 56 prosenttia kuljettajista. Osa olisi selvinnyt varoituksella, mutta 36:lle prosentille poliisi olisi kirjoittanut sakon.

Nämä luvut eivät kuitenkaan autoihin hurahtaneelle pojalle riittäneet, vaan hän halusi ymmärtää liikennettä syvällisemmin. Myllyaho on eritellyt nopeuksia automerkeittäin, vuorokaudenajoittain ja autotyypeittäin.

– BMW-kuskit ovat kaahareita, hän kiteyttää topakasti tärkeimmän tuloksensa.

Idea projektiin tuli äidiltä, joka halusi pojan oppivan, miten suuren taustatyön Youtube-tähdet tekevät videoidensa eteen.

Ketkä ajavat maltillisesti, entä minkä autojen rateissa istuvat kiireisimmät kuskit? Millaisena päivänä nopeusrajoituksia noudatetaan tunnollisimmin? Lue Roopen projektista lisää 26.6.2019 lehdestä