Ala-Lemu karkasi muualle

0
Ala-Lemun kylä oli aiemmin näillä seuduin, Sovinnonmäellä, kertovat Olli Kauremaa ja Paavo Väntsi Sovinnonmäentiellä. Kuvassa tie vie vasemmalla Yli-Lemun kartanoon, Hantuntielle ja Kasarminmäentielle. Kuvan etualalla tie vie Ala-Lemuun.

Ala-Lemun kartano, Yli-Lemun kartano, Sovinnonmäki – tuttuja nimiä kaarinalaisille ja sotahistorian harrastajille. Useimmat kaarinalaiset osaavat myös helposti löytää ne kartalta: vanhat kartanot komeilevat Lemunniemellä kilometrin etäisyydellä toisistaan, ja niiden väliin jää metsäinen Sovinnonmäki.
Mikäli Lemunniemen historiaa alkaa purkaa pintaa syvemmältä, voi kuitenkin joutua pahan kerran eksyksiin. Paikannimet ja talot ovat lukuisia kertoja vaihtuneet, yhdistyneet, kadonneet ja muuttaneet nimiään. Esimerkiksi nykyinen Yli-Lemun kartano on ollut nimeltään Greula, mutta asiakirjoissa näkyvät myös Yli-Lemun tila ja Greula erikseen sekä Ylilemo-Greula ja Ylilemo-Paavola.
Uusin löytö on, että alkuperäinen Ala-Lemun kylä ei sijainnutkaan nykyisen kartanon luona, kuten tähän mennessä on luultu, vaan Sovinnonmäellä. Löydön tekivät Olli Kauremaa ja Paavo Väntsi kootessaan Lemonniemen kaksi kylää -kirjaa. Lue lisää 24.7.2019 lehdestä