Auta maahanmuuttajaa kotoutumaan

0

”Maassa maan tavalla ”, tuttu ja tunnustettu hokema meille monille. Mikä sitten on maan tapa? Me suomalaiset olemme hyvin erilaisia, puhumme kolmea kotimaista kieltä, olemme miljonäärejä ja köyhiä, asumme väljästi omakotitaloissa ja ahtaasti kerrostaloissa, olemme koulupudokkaita ja tohtoreita, hyvässä ammatissa ja työttöminä, olemme vapaa-ajattelijoita ja fundamentalisteja, oikeistolaisia ja vasemmistolaisia. Ei meillä ole yhtä tapaa olla suomalainen. Mihin muottiin maahanmuuttajan sitten pitäisi sulloutua?

Moniarvoisessa yhteiskunnassa kannattaisi suosia suvaitsevaista, monikulttuurista ja oikeudenmukaisuuteen pyrkivää mallia – sekä uusille ja entisille suomalaisille.

Kotoutuminen edellyttää ensimmäiseksi paikallisen kielen osaamista. Jos ei ymmärrä muita eikä saa muita ymmärtämään itseään, ei voi toimia ollenkaan. Kotiovi rajaa maailman ja ulkopuolella on vieras maailma, jossa ei osaa suunnistaa. Viranomaisilta saa jonkin aikaa apua virka-aikana, mutta kannettu vesi ei pysy kaivossa eikä toisten huostassa voi olla itsenäinen ihminen.

Kielen oppiminen ei suju itsekseen. Tarvitaan joku, jonka kanssa voi harjoitella puhumista. Maahanmuuttajille on järjestetty kieliopintoja, mutta niihin voi joutua jonottamaan kuukausia, ja kotiäitien on vaikea osallistua. Tässä on kotoutumista haluaville oivallinen työsarka: äidinkielessä olemme kaikki asiantuntijoita!

Suomen Punaisen Ristin Kaarinan-Piikkiön osasto on tarttunut tähän tehtävään. Meillä on Läksy-Helppi-kerho, jossa selvittelemme kotitehtävien kieliongelmia ja opimme kieltä ja sosiaalisia taitoja yhdessä pelaten. Sateenkaarikoto ry:n Opetuskoti Hovirinnassa (Pikku-Mustikka) on pätevä opettaja suomen kieltä opettamassa. Me vapaaehtoiset toimimme apuopettajina. Samassa paikassa on osaston ompelukerho, jossa puhumisen lisäksi oppii korjaamaan ratkenneet saumat. Puhumista voi harjoitella myös pääkirjastossa Suomen kielen keskustelukerhossa.

Mitä enemmän meitä vapaaehtoisia on, sitä paremmin kotoutuminen edistyy. Jos sinulla on antaa parinkin tunnin jakso viikossa, se kasvaa hyvän sadon.

Tule tutustumaan toimintaamme vaikka Ystäväjuhlassa Kaarina -talossa lauantaina 19.10. klo 13.

Maija Söderblom

SPR:n Kaarinan-Piikkiön osaston monikulttuurisuusvastaava