Gaudeamus Igitur!

0
Ylioppilaskokelaat raapivat viime viikolla päitään luettuaan ruudulta liiankin helpolta vaikuttavan matematiikan koetehtävän. Kysymys kuului näin: Erään musiikkikappaleen esittämiseen kuluu 40-henkiseltä kuorolta 7 minuuttia ja 40 sekuntia. Eräässä esityksessä kolme kuoron jäsentä on flunssan takia poissa. Kuinka kauan tämän kappaleen esittämiseen kuluu 37-henkiseltä kuorolta?
Kysymys ei ole Pahimuksen laatima, vaikka niinkin moni on jo erehtynyt luulemaan. Kyseessä on kompakysymys, ja vastaus on tietenkin 7 minuuttia 40 sekuntia.
Ylioppilaskokeita saa nykyään uusia rajattoman monta kertaa, ja kouluissa on pelätty koetilaisuuksien ruuhkautumista. Ilmeisesti tämänkaltaiset kysymykset ovat YTL:n keino ehkäistä uusintaruuhkan syntymistä?
YTL itse perusteli, että kysymyksessä testattiin ymmärtämistä. Lukiolaiset ovat järkyttyneitä. Ai pitiks sellastki osata?!
Noh, maailma muuttuu ja ylioppilaskokeet siinä samalla. Lähivuosina kokelaita saatetaan testata esimerkiksi tällaisella kysymyksellä: Kolme mummoa meni mustikkaan. Kuinka monta mummoa oli? Vastaus: Ei yhtään, tietenkään. Emmehän voi olettaa sukupuolia.
Pahimus seikkailee Kaarina-lehden verkkosivuilla kerran kuussa. Lehden kiukkuisen maskotin kaikkia jupinoita pääsee seuraamaan tilattavasta Kaarina-lehdestä. Tilaa digilehti täältä.