Myitkö alkoholia tai tupakkaa alaikäiselle? Kaupunki alkaa tehdä pistokokeita

0

Kaarinan kaupunki alkaa tehdä pistokokeita vuosittain sen valvomiseksi, noudatetaanko Kaarinan Alkoissa, ruokakaupoissa, huoltoasemilla ja kioskeissa alkoholin ja tupakan ikärajavalvontaa.
Pistokokeissa nuorelta näyttävät mutta täysi-ikäiset koeostajat yrittävät ostaa alkoholia tai tupakkaa ilman henkilöllisyystodistusta. Tuloksista raportoidaan ilman yritysten nimiä kaupungille, ja lisäksi tieto annetaan kyseiselle yritykselle.
Ostokokeet ovat osa valtakunnallista Pakka-toimintamallia, joka on kehitetty paikallisten alkoholi- ja tupakkahaittojen ehkäisyyn. Lisäksi Pakka-mallilla voi valvoa myös rahapelien ikärajoja, mutta toistaiseksi Kaarinassa keskitytään alkoholin ja tupakan pistokokeisiin.
Tähän mennessä Pakkaa on Varsinais-Suomessa toteutettu vain Turussa. Pistokokeet ovat tuottaneet Turussa tulosta: ensimmäisenä vuotena, vuonna 2015, puolet koeostajista sai alkoholia ja tupakkaa ilman papereita, tänä vuonna enää 13 prosenttia.
Turun Pakka-yhteistyöryhmä ehdotti Pakan laajentamista myös Kaarinaan ja Raisioon.
Kaarinassa tehdään pistokoe 20 kohteeseen kolmella erillisellä ostoyrityksellä. Koeostajat ovat Kaarinan lukiosta tai seurakunnan nuorisotyöstä. Lukiossa koeostot sisällytetään terveystiedon opetukseen. Nuoret sitoutuvat vaitiolovelvollisuuteen.