Jälleen koulu Kaarinassa remonttiin – Vaarniemessä rytisee seuraavaksi

0
Wiljam Wikström ja Otto Ohvo toivottavat nuortentalon laajennuksen tervetulleeksi Piispanlähteelle.

KOULUT / Maria Kesti – Kyllä on mahtavaa, että tätä koulua laajennetaan. Meillä on todella ahtaat luokat. Laajennus on sitten tuleville sukupolville parempi, toteaa juhlavasti 9D-luokkalainen Otto Ohvo Piispanlähteen koulun nuortentalon pihalla.

Vieressä Wiljam Wikström samalta luokalta peukuttaa hänen kommenttiaan.

Piispanlähteen yhtenäiskoulun lastentalon eli entisen Piispanristin ala-asteen kouluremontista on puhuttu pitkään, mutta nyt samassa yhteydessä on päätetty remontoida ja laajentaa myös nuortentaloa eli entistä Vaarniemen yläastetta.

Projektista on valmistunut hankesuunnitelma. Vuonna 1989 valmistunut nuortentalo on hyvässä kunnossa, mutta korjaustarpeitakin löytyy, eniten alapohjan ja perustusten kuivatusrakenteissa sekä märkätiloissa. Lisäksi vesikaton vuodot, ikkunat, ulko-ovet ja alakatot tarvitsevat korjausta. Tekniset järjestelmät ovat elinkaarensa päässä.

Onko tontilla riittävästi tilaa?

Nuortentalon uudisrakennus nousee nykyisen koulurakennuksen ja kentän väliin.

Kaarina-lehteä lähestyi vieressä Marsukadulla asuva lukija, joka ihmetteli, miten rakennus mahtuu tontille.

– Koulun piha-alue on jo nyt liian pieni, ja oppilasmäärää olisi tarkoitus lisätä! Parkkiongelmat ovat jokapäiväisiä jo nyt, myös viikonloppuisin. Iltapäivällä ja illalla koulun piha-alue täyttyy pallottelijoista ja nuorista. Mihin rakennustyöt oikein mahtuvat? On kestämätön tilanne asua Marsukadulla, kun laajennus alkaa, hän moitti.

Otto ja Wiljam katsahtavat piha-alueeseen, jolle laajennuksen olisi tarkoitus tulla. Paikalla on keinuja.

– No ei tuolla kukaan koskaan ole. Ihan hyvin se laajennus voi siihen tulla, he esittävät.

Entä mitä he tuumivat koulun pysäköintipulmista?

– Se on opettajien ongelma, Wiljam kommentoi.

Kaarinan rakennuttajapäällikkö Markku Leinonenkaan ei jaa lukijan näkemystä, että nuortentalon piha olisi nykyisellään pieni. Laajennuksesta tulee kaksikerroksinen, joten se ei myöskään vie paljoa pihan pinta-alasta.

Hän lupaa, että pysäköintialueita on tulossa jatkossa lisää.

Tulevaisuudessa tuhat oppilasta

Piispanlähteen rakennusprojektista valmistui jo vuonna 2017 hankesuunnitelma, mutta kaupunginhallitus lähetti sen takaisin valmisteluun, sillä oppilasmitoitusta pidettiin väestöennusteiden kannalta liian pienenä. Uusintakierroksella projektissa varauduttiinkin lasten määrän kasvamiseen Piispanristillä. Samalla hankkeeseen sisällytettiin nuortentalon laajennus ja peruskorjaus.

Arvion mukaan koululaisia on koko Piispanlähteen yhtenäiskoulussa viiden vuoden kuluttua 140 enemmän kuin nyt, viidentoista vuoden kuluttua peräti 460 enemmän. Koulun oppilasmäärä on nousemassa 700:sta 1160:een.

Nuortentalo mitoitetaan 680 oppilaalle. Nuortentaloon on tulossa luokat 5–9. Lisäksi nuortentaloon tulee nuorisotila.

Koulussa on jatkossakin vaativan erityisen tuen oppilaita koko Kaarinan alueelta.

Ensi vuonna alkaa

Projektin suunnittelutyöt käynnistyvät ensi vuonna. Ensin aiotaan laajentaa nuortentaloa. Sen jälkeen vanha nuortentalo peruskorjataan, ja laajennusosaa käytetään väistötilana.

Tämän jälkeen alakoululaisia muuttaa väistötiloihin nuortentaloon lastentalon purkutöiden ajaksi. Lisäksi alakoululaisia lähtee evakkoon Hovirinnan koulun pysyvään väistötilaan, joka vapautuu Hovirinnan uudiskoulun valmistuttua.

Päiväkotilaiset pysyvät Piispanlähteellä koko projektin ajan.

Hankkeella on hintaa 29,3 miljoonaa euroa. Lisäksi odotettavissa on miljoonan euron verran kuluja sääsuojauksista sekä piha- ja liikennealueiden rakentamisesta. Hanke noudattaa aiemmin budjetoitua.

Sivistyslautakunta hyväksyi suunnitelmat viime viikolla. Vapaa-ajan lautakunta käsittelee asiaa tällä viikolla.

Piispanlähteen kouluremontti

  • Vuosina 2021–2022: Yläkoulun laajennus 10,8 milj. euroa
  • Vuosina 2022–2024:
  • Yläkoulun peruskorjaus 5,1 milj. euroa
  • Alakoulun laajennus 12,3 milj. euroa
  • ‘Alakoulun peruskorjaus 620 000 euroa
  • Alakoulun purku 450 000 euroa

Lastentalosta 2–3-kerroksinen

Piispanlähteen koulun lastentalossa vuonna 1975 rakennetut osat pääosin puretaan, samoin vanha talonmiehen asunto Pekkanen. Selvitysten perusteella niitä ei kannata korjata.

Lastentalolla on ollut useita kosteusongelmia eikä se täytä nykymääräyksiä. Tilalle rakennetaan uusi koulu. Vuonna 2012 rakennettu osio jätetään jäljelle.

Lastentalosta tulee 2–3-kerroksinen. Se sijoitetaan pääosin purettavan koulun kohdalle. Nykyisen neliömäisen muodon sijaan siitä tulee L-mallinen.

Lastentaloon on tulossa luokat 1–4. Uusi lastentalo on mitoitettu 96 esikoululaiselle ja 480 peruskoululaiselle.