Rakkaudesta lajiin, hyvinvoivaan työyhteisöön

0

Mitä sinulle tulee ensimmäiseksi mieleen sanasta työyhteisötaidot?

Ajatellaanpa, että olisit lähdössä pelaamaan jääkiekkoa mutta et tuntisi lajin sääntöjä tai pelin ideaa. Olisit kyllä hyvä luistelija, mutta luistelussa mukana pitäisi nyt pysyä maila ja kiekkokin. Lisäksi kentällä tulisi huomioida joukko muita pelaajia. Jos kaikki muutkin olisivat tulleet pelaamaan samalla tieto- ja taitotasolla, minkälainen peli tästä saataisiin aikaiseksi? Olisitteko joukko yksilöitä vai yhdessä pelaava joukkue? Entä kuka luotsaisi teitä, kun peli ei sujuisi toivotulla tavalla?

Työyhteisötaitoja voisi verrata joukkuepeliin, jossa on aina läsnä yksilön näkökulma, joukkueen näkökulma sekä näiden suhde valmentajaan ja koko organisaatioon. Työyhteisötaidot ovat taitoja toimia osana organisaatiota vuorovaikutussuhteessa muihin organisaation jäseniin.

Työyhteisötaitojen perusta rakentuu yhteisistä pelisäännöistä ja työyhteisön perustehtävästä. Näiden ydinviestin tulee olla selkeä ja tavoittaa kaikki organisaation jäsenet. Erityisen merkityksellisiksi työyhteisötaidot muodostuvat muutosten toteuttamisessa.

Hyvillä työyhteisötaidoilla pyritään ylläpitämään ja parantamaan sekä yksittäisen työntekijän että koko työyhteisön hyvinvointia ja tuottavuutta. Kehittämisen lähtökohtana on pyrkimys rakentaa sekä työntekijöille että työyhteisölle paremmat edellytykset onnistua työssä, mikä heijastuu työilmapiiriin ja työhyvinvointiin ja lopulta työn tuottavuuteen.

Niin kuin hyvin menestyvässä urheilujoukkueessa, hyvinvoivassa ja tuotteliaassa työyhteisössä tunnistetaan ja tunnustetaan jokaisen yksilön vahvuudet ja rooli osana kokonaisuutta. Menestys rakentuu jokapäiväisen perustekemisen kautta. Hyvät työyhteisötaidot ovat merkittävässä roolissa menestyksen rakentamisessa.

Karoliina Heiskanen

Yritysvalmentaja sekä myynnin, henkilöstön ja työhyvinvoinnin asiantuntijakouluttaja, Kaarinan Kehitys Oy:n ja Kaarinan Yrittäjät ry:n hallituksen jäsen