Renkaiden vaihtorumba käynnistyi

0
Marko Rantasen mukaan on vaikea ennakoida, miten tieliikennelain muutos vaikuttaa autoilijoiden renkaanvaihtopäätöksiin ensi vuoden syksyllä.

Jari Malm Ensilumet tulivat, ja renkaiden vaihtosesonki on alkanut vilkkaasti. Talvirenkaita vaihdetaan auton alle joulukuun alkuun, jolloin autoissa on pakko olla talvirenkaat.

Tämä talvi menee vielä totuttuun tapaan. Talvirengasrengaspakko kestää joulukuun alusta helmikuun loppuun. Mikäli kelit eivät vaadi muuta, nastarenkaat sai laittaa autoon marraskuun alussa ja niitä saa käyttää pääsiäismaanantaita seuraavaan maanantaihin saakka. Kitkarenkailla voi ajaa pidempäänkin.

Ensi talvena sesongista saattaa tulla erilainen, kun 1.6.2020 voimaan tuleva tieliikennelain muutos panee rengasvaatimukset uuteen uskoon. Sen jälkeen autossa on oltava talvirenkaat marraskuun alusta maaliskuun loppuun mutta vain silloin, kun keli edellyttää talvirenkaiden käyttöä.

– Mitä se vaikuttaa käytännössä, sitä kukaan ei tiedä vielä. Joillekin muutoksesta saattaa tulla turvallisuusriski, kun talvirenkaita ei ole pakko käyttää, Rengas Turku Oy:n toimitusjohtaja Marko Rantanen kiteyttää.

– Todennäköisesti pieni osa autoilijoista jättää talvirenkaat laittamatta säästösyistä. Nähtäväksi jää, miten vakuutusyhtiöt suhtautuvat tähän onnettomuuden sattuessa.

Jos iso osa autoilijoista ajaisi kesärenkailla talvella, rengasliikkeet eivät pystyisi vastaamaan kysyntään yhdessä päivässä, kun nopeasti tullut liukas keli vaatisi vaihtamaan renkaat, Rantanen miettii.

Kitkat, nastat vai välikausirenkaatRantanen kertoo, että nykyään noin 20 prosenttia suomalaisista ajaa talvella kitkarenkailla ja 80 prosenttia nastarenkailla.

– Meidän rengashotelliasiakkaistamme kitkarenkaita käyttävien osuus on hieman suurempi, noin 30 prosenttia.

Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu myös välikauden renkaista. Rantasen mukaan niitä on kysytty jonkin verran.

– Ne on kuitenkin suunniteltu muualle Eurooppaan. Täällä ne eivät ole hyvät talvikelillä eivätkä kesäkelilläkään. Meillä ne sopivat hyvin vain jokamiesluokan kilpa-autoihin.

Rantanen nostaa esiin myös ilmastoaiheen. Ympäristöystävällisyyttä ei edistetä, jos autoon hankitaan kolmet erilaiset renkaat.

Joka kymmenes rengas

uusimistarpeessaTalvirenkaissa on oltava vähintään 3 millimetrin urasyvyys rengaskuvion pääurien leveydeltä. Loskaisella tai lumisella talvirenkaiden kulutuspinnan syvyyden olisi hyvä olla vähintään 5–6 millimetriä.

Rengas Turulla on Kaarinassa Krossissa kaksi myymälää, Turussa kolme ja Salossa yksi. Rengashotelliasiakkaita, jotka jättävät renkaansa säilytettäviksi yrityksen tiloihin, on vuosittain 7000–8000.

Kaikista rengashotellien renkaista tehdään kuntoraportti. Keskimäärin noin 10 prosenttia renkaista uusitaan. Useimmiten syynä on liian pieni urasyvyys. Jonkin verran renkaita uusitaan myös niiden kovettumisen takia.

– Jos rengas on yli viisi vuotta vanha, kannattaa kysyä ammattilaiselta, onko rengas vielä käyttökelpoinen. Iän voi tarkastaa renkaassa olevasta DOT-koodista. Siinä on mainittu renkaan valmistusviikko ja -vuosi, Rantanen opastaa.