Rikkinäistä puhelinta kuunnellessa

0

Onkohan Pahimus ollut asialla? Jos ei, sitten on leikitty rikkinäistä puhelinta, sitä, jossa yhtä sanaa kuiskataan toiselta toiselle ja lopuksi asia on muotoutunut muuksi kuin alun perin.

Tällainen olo itselläni on ollut seurattuani sosiaalisesta mediasta keskustelua Kaarinan säästöistä ja ensi vuoden budjetista.

Säästöt ja leikkaukset herättävät tunteita. Valppaana pitää olla, ja kansalaiskeskustelua tulee käydä. Tärkeimmät keskustelut, jotka tulisi saattaa päättäjien korviin, jäävät kuitenkin pelkän kohkaamisen jalkoihin, jos jatkuvasti tuohdutaan turhaan ja paikkansa pitämättömien tietojen perusteella.

Pelottavinta on, kun palvelujen huonontamisen syyllisenä pidetään jotakuta tiettyä virkamiestä tai poliitikkoa ja häneen kohdistetaan somessa vihaa ja pilkkaa – asioista, joihin kyseisellä henkilöllä ei välttämättä ole osaa eikä arpaa. Sosiaalisen median inkvisitio on arvaamaton, ja jokaisen somettajan pitäisi harkita ennen kuin lähtee nimeämään ketään syypääksi. Aina verkon uumenista löytyy se, joka etsii tekosyytä käydäkseen johonkuhun oikeasti käsiksi.

Kaarinan virkamiehiä ja poliitikkoja voi kyseenalaistaa siitä, miten järkevää on ollut päästää julkisuuteen talouden sopeuttamislistoja, joissa on niin runsaasti sydäntätykyttäviä ehdotuksia – joita sen enempää virkamiehillä kuin poliitikoilla ei ole aikomustakaan toteuttaa. Ovatpahan vain luetteloituna, että tällaisia vaihtoehtoja tarjolla on.

Kyse lieneekin perinteisestä neuvottelustrategiasta. Jos poliittisille päätöksentekoelimille esittää kolme säästöehdotusta, kädenvääntöjen jälkeen jäljellä on yksi. Kannattaa ehdottaa vähintään kymmentä leikkauskohdetta. Silloin kolme varmasti toteutuu.

Maria Kesti

info@mariakesti.fi