Veronkorotus toistaiseksi peruttu – Niemenkulman kouluakaan ei lakkauteta

0
Kaarina on muuttamassa liikuntatilansa ja kenttänsä maksullisiksi seuroille. LTU:n lentopallojaoston puheenjohtaja Mari Kaunonen valmensi maanantaina Littoisten monitoimitalolla. Hän kertoo, että tavoitteellisesti pelaava joukkue harjoittelee pääsääntöisesti 8 tuntia viikossa. Mikäli salivuoro maksaisi 15-50 euroa, yhden pelaajan maksut kasvaisivat kuukaudessa 40-130 eurolla.

Kaarinaan ei olekaan tulossa veronkorotusta, eikä kaupungille ole muodostumassa ensi vuonna alijäämää. Moni Kaarinan rajuista säästöehdotuksista on kuopattu tai siirretty tulevaisuuteen. Kaarina pystyy panostamaan entistä enemmän ennalta ehkäiseviin palveluihin.

Näin mukavan talousarvioehdotuksen esitteli Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta viime viikolla.

Kaupunginhallitus on alkanut työstää budjettia tällä viikolla, ja valtuusto tekee marraskuussa lopulliset päätökset Kaarinan ensi vuodesta.

Kaupunginjohtaja ehdotti selvityksen käynnistämistä Niemenkulman koulun lakkauttamisesta, mutta kaupunginhallitus torjui ajatuksen heti kättelyssä. Yksikään poliittisista ryhmistä ei ollut lakkauttamisen kannalla.

Sen sijaan ilmassa on yhä toinen piikkiöläisiä kirvelevä uhka. Kaupunginjohtaja ehdottaa Pontelan lakkauttamista.

Pontelasta katosi hiljattain nuorisotila Piikkiön kirjaston yläkertaan, ja rakennus on sen jälkeen ollut eläkeläisyhdistysten käytössä. Talo on ollut iltaisin vajaakäytöllä. Satavuotiaan yhdistystalon myymisellä kaupunki säästäisi 70 000 euron käyttökustannukset vuodessa.

Ostajasta riippuu, voivatko kerhot jatkossakin kokoontua Pontelassa vai tuleeko rakennuksesta esimerkiksi yksityiskoti.

Kaarinan liikuntatiloista ja kentistä on myös tulossa maksullisia. Lue asiasta lisää artikkelin lopusta.

Valtionosuuksista yllätystuloja

Kaarinassa annettiin budjetin laatimiseen kaksi raamia: toisessa kunnallisveroa korotettaisiin 0,5 prosenttiyksiköllä, toisessa sama summa saataisiin säästöillä. Kaupunginjohtaja jätti kunnallisveron korottamisen sikseen, sillä Kaarina saakin valtionosuuksia ensi vuonna yllättävän paljon. Valtio maksaa Kaarinalle takautuvasti 3,6 miljoonaa euroa indeksijäädytyksen lakkauttamisen vuoksi.

Lautakuntien budjettikierroksen jälkeen alijäämää olisi kuitenkin kertynyt Kaarinalle 2 miljoonaa euroa nykyisellä kunnallisveroprosentilla. Jotta kaupunki ei jäisi miinukselle, Virta poimi talousarvioesitykseensä säästökohteita, joita lautakunnat olivat hylänneet.

Talousjohtaja Sinikka Sinervuo-Koskinen kertoo, että kuluvalle vuodelle ennustetaan historiallisen suurta alijäämää, 10 miljoonaa euroa.

Lukion aikuislinja säästymässä

Kaarinan lukion aikuislinjaa ei aiota lakkauttaa ensi vuonna. Myös myöhemmin lakkautus näyttää epätodennäköiseltä, vaikka se esiintyy yhä listalla tulevaisuuden sopeuttamistoimista.

– Aikuislinja on nähty tarpeellisena, ja kaupungin säästö olisi valtion rahoituksen katoamisen myötä hyvin pieni. Lähinnä lakkautusta kannattaa harkita, jos lukion tilat tarvitaan iltaisin johonkin muuhun käyttöön, toteaa Virta.

Myöskään Hovirinnan suomen- ja ruotsinkielisten koulujen mahdollinen hallinnollinen yhdistäminen ei ole ainakaan ensi vuoden asia.

Kaarinaan tulee uusi paloasema

Kaarinan ensi vuoden investointirahat kuluvat arvattavasti koulurakennuksiin. Uudisrakennuksia on nousemassa sekä Hovirintaan, Valkeavuoreen että Piispanlähteelle vanhojen rakennusten sisäilmaongelmien vuoksi.

Lisäksi kaupunki rakentaa 8,5 miljoonalla eurolla paloaseman Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselle. Se on tulossa Krossiin moottoritien pohjoispuolelle.

Pelastuslaitos vuokraa aseman, ja kaupunki saa laskelmien mukaan investointinsa takaisin 20 vuodessa.

Yhteensä talojen rakentamisiin kuluu Kaarinassa ensi vuonna 20 miljoonaa euroa. Uusien katujen ja kunnallistekniikan rakentamiseen Kaarina käyttää 10 miljoonaa euroa.

Ympärivuorokautisen hoidon kriteereitä tiukennetaan

Vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Elina Heikkilä kertoo, että Kaarinassa on saatu lastensuojelun kustannuksia vähenemään kahdessa vuodessa miljoonalla eurolla, ja syynä pidetään hyviä ennalta ehkäiseviä palveluita. Niitä on luvassa nyt lisää: Hovirintaan palkataan perheohjaaja, joka on sosiaali- ja terveysalan ammattilainen koulussa. Häntä tarvitaan auttamaan lasten ja perheiden ongelmissa ja tarjoamaan tukea matalalla kynnyksellä, jotta tilanteet eivät kärjistyisi eikä kalliimpia palveluita tarvittaisi. Piispanlähteen koululla on jo ollut perheohjaaja, ja kokemukset ovat hyviä.

Ikäihmisten koteihin on tulossa enemmän apua, jotta ikäihmiset pystyisivät asumaan pitkään kodeissaan eikä heidän tarvitsisi siirtyä ympärivuorokautiseen hoitoon. Omaishoidosta yritetään tehdä houkuttelevampaa palkkaamalla perhehoitaja. Hän voi tulla asukkaiden kotiin tuuraamaan omaishoitajaa, jolloin hoidettavaa ei tarvitse viedä kotoa muualle. Lisäksi kotikuntoutukseen palkataan fysioterapeutti, joka neuvoo ikäihmisiä, miten voi pysyä pidempään liikuntakykyisinä.

Uusi palveluohjaaja palkataan, sillä nykyisillä resursseilla ei pystytä tekemään riittävästi tarkastuksia yksityisiin hoitolaitoksiin ja muistisairaiden koteihin.

Kaupunki koettaa myös rekrytoida kokeneita lääkäreitä aiempaa paremmalla tehtäväkohtaisella palkalla vähentääkseen erikoissairaanhoidon kuluja.

Mikäli kaupunginjohtajan esitys menee läpi, tehostetun palveluasumisen kriteereitä kuitenkin tiukennetaan (säästö 100 000 euroa). Sairaanhoitajien vastaanotto muuttuu terveyskeskuksessa maksulliseksi (säästö 150 000 euroa).

Yksilövastaanotoista siirrytään enemmän ryhmätoimintaan (säästö 40 000 euroa). Sijaisia palkataan sosiaali- ja terveyspuolelle nykyistä vähemmän (säästö 70 000 euroa).

Tuntimääristä aiotaan leikata

Kaupunki luopuu Kuovinkadun päiväkodista Piispanristillä, kertoo vs. sivistysjohtaja Mika Rantanen. Rakennuksen korjausaste olisi kuntotutkimusten mukaan liian korkea. Päiväkoti korvataan väliaikaisesti ostopalveluilla.

Perusopetuksen tuntimäärää aiotaan vähentää 228 tunnista 226:een tuntiin. Valtakunnallinen minimi on 224 tuntia.

Käytännössä yläkoulusta kadonnee yksi käsityön tunti ja alakoulusta matematiikan tunti. Säästöä on luvassa tuntikehyksen leikkaamisesta ja perusopetuksen tuntimäärän vähentämisestä 125 000 euroa.

Varhaiskasvatuksen maksuja korotetaan, mistä odotetaan lisätuloa 120 000 euroa.

Kaarinan koulujen iltapäiväkerhojen maksut nousevat 10 eurolla kuussa (lisätuloja 15 000 euroa).

Leikkipuistoista ja liikuntakerho Heilurista on tulossa maksullisia. Kulttuuritapahtumista tulee useammin maksullisia (lisätuloja 8000 euroa). Kaupunki vähentää 10%:lla jakamiaan avustuksia (säästö 60 000 euroa).

Toisaalta Kaarina aikoo perustaa neljään yhtenäiskouluunsa apulaisrehtorien virat, sillä rehtorien aika ei ole riittänyt hyvään johtamiseen isoissa kouluissa.

Lukioon on tulossa erityisopetusta.

Pysäköinninvalvontaa yritetään

Venepaikkamaksuja Hovirinnassa ja Voivalassa korotetaan 20%:lla, käytännössä 30–90 eurolla.

Nurmet päästetään aiempaa pidemmäksi ennen ruohonleikkuuta, ja rakennusten ilmanvaihtokoneiden tehoa lasketaan käyttöaikojen ulkopuolella.

Kunnallinen pysäköinninvalvonta on tulossa, mistä oletetaan tuloja 50 000 euron verran.

Kaarinan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Alander (kok.) arvioi, että äänestyksiä käydään todennäköisesti veronkorotuksesta. Hänen tuntumansa mukaan puolet päättäjistä olisi valmis nostamaan veroja, jotta edellä esitellyistä säästöistä voitaisiin sittenkin luopua. Lue poliittisten ryhmien näkemyksistä lisää artikkelin lopusta.

Kaupunginjohtajan budjettiehdotus 2020:

  • Toimintatuotot +34 milj. euroa
  • Toimintakulut –209 milj. euroa
  • Toimintakate –175 milj. euroa
  • Verotuloja +153 milj. euroa
  • Valtionosuuksia +32 milj. euroa
  • Vuosikate +9 milj. euroa
  • Poistot –9 milj. euroa
  • Tulos +72 000 euroa
  • Velkaa asukasta kohti 3245 euroa (+625 euroa)

 

Liikuntatiloista tulossa maksullisia aikuisryhmille

”Kaupunki sahaa nyt omaa oksaansa”

– Tuli kylmät väreet, kun kuulin tästä, kommentoi Littoisten Työväen Urheilijoiden puheenjohtaja Toni Kangasniemi.

Kaupunginjohtajan budjettiehdotuksessa kaupungin liikuntatiloista ja kentistä on tulossa maksullisia yli 20-vuotiaiden ryhmille. Tähän mennessä kaarinalaiset yhdistykset ja seurat ovat saaneet maksutta niistä vuoroja.

– Tuntihinta on todennäköisesti 15–50 euron väliltä, kertoo Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari.

Lisätuloja arvioidaan kertyvän kaupungille 100 000 euroa. Turussa liikuntatilat ovat jo pitkään olleet maksullisia.

Kaarinassa eniten aikuisryhmiä on Ura Basketilla ja LTU:lla, noin kymmenkunta kummallakin. KaaPolla, Uralla, Piikkiön Palloseuralla ja Kaarinan Voimistelijoilla on jokaisella viitisen aikuisryhmää.

– Kuulostaa hassulta, että me liikutamme kaarinalaisia ja sitten joutuisimme maksamaan siitä Kaarinan kaupungille. Kyllä kaupunki sahaa maksuilla omaa oksaansa. Liikkumisen väheneminen kasvattaa terveyspalveluiden kustannuksia, miettii Kangasniemi.

Sekä hän että Ura Basketin toiminnanjohtaja Sunniva Solstrand arvoivat, että salivuorojen maksullisuus korottaisi suoraan seuramaksuja.

– Epäilen, että monen ryhmän ja joukkueen harrastajamäärä menisi maksukorotuksen vuoksi niin pieneksi, että ne pitäisi lopettaa. Seuraisi lumipalloefekti: jos 20 harrastajan ryhmä hupenee puoleen, salimaksu jää yhä harvempien harteille ja maksuista tulee lopulta niin kovia, että loputkin lopettavat, Solstrand taustoittaa.

– Lisäksi meillä aikuisryhmät harjoittelevat Hovirinnan koulun salissa. Sen kunto on epävarma, ja tuntuu aika kohtuuttomalta, että siitä pitäisi sitten vielä maksaa.

LTU:n jalkapallojaostolla on seitsemän aikuisryhmää. Jaoston puheenjohtaja Juha-Pekka Heinonen kyseli pelaajiltaan ajatuksia salivuorojen maksullisuudesta ja viesti kentältä oli selvä: moni aikuisryhmistä tyrehtyisi todennäköisesti kokonaan.

– Väärässä kohtaa nyt säästetään. Aikuisia on muutenkin vaikea saada houkuteltua liikkumaan. Lisäksi liikkuva aikuinen toimisi roolimallina lapsille, Heinonen toteaa.

Lisäongelmana on, että nuoriso- ja aikuisryhmien välinen raja on liukuva. Monissa ryhmissä on eri-ikäisiä pelaajia.

 

Mitä tuumivat päättäjät?

Poliittisesti valitut päättäjät muovaavat pian kaupunginjohtajan budjettiehdotuksen uuteen uskoon. Millaista kädenvääntöä on odotettavissa?

Kokoomus (17 valtuutettua):

Matti Alander: ”Olemme melkoisessa pakkotilanteessa budjettia tehtäessä. Todellisia rakenteellisia uudistuksia ei ole saatu aikaiseksi, ja sama huono taloustilanne on vastassa taas vuoden päästä. Väliaikaisesti pelastuttiin valtiolta tulevan lisärahoituksen turvin.

Kokoomus ei ole niitä ensimmäisiä verojen korottajia, eikä käyttötalouteen siitä suurta apua olekaan. Kuovinkadun päiväkodin tilanteen pelastajaksi on kaavailtu yksityisiä seiniä, mikä on hyvä ajatus.”

SDP (12 valtuutettua):

Timo Virkkula: ”Mielestämme valtionosuudet ja verokertyhmä on esitetty alakanttiin. Vieläkään ei tiedetä, mistä verokertymän kasvun vähäisyys johtuu. On todennäköistä, että verokertymä tulee korjaantumaan ylöspäin. Siksi meistä on perusteetonta esittää palveluihin huononnuksia ja maksuihin korotuksia.

Sama esitys, jossa puhutaan ennalta ehkäisyyn panostamisesta, on leikkaamassa perusopetuksesta niin, että luokkakokoja on kasvatettava ja opetustunteja karsittava, sekä laittamassa liikuntapaikat maksullisiksi. Olemme enemmän maltillisen veronkorotuksen kuin esitettyjen säästöjen kannalla.”

Vihreät (9 valtuutettua):

Hannu Rautanen: ”Pidämme hyvänä sitä, että aikuislukio säilyy ja ettei vanhaan virastotaloon enää hukuteta kaupungin varoja. Budjettia on kuitenkin tasapainotettu kurittamalla kaikkein heikoimpia. Vihreät eivät hyväksy tällaista asennetta. Budjetissa ei myöskään näy ilmastonmuutoksen torjuntaa, kuin ilmiö ei koskettaisi Kaarinaa.

Emme aio hyväksyä leikkausehdotuksia terveys-, sosiaali- ja sivistyspalveluissa. Lisäksi pohdimme, olisiko veronkorotus paikallaan, jotta kaupungin velkataakka ei kasvaisi näin paljon.”

Perussuomalaiset ja siniset (4 valtuutettua):

Marja-Liisa Kujanpää (ps.): ”Olemme tyytyväisiä, mikäli veronkorotusta ei tarvitse tehdä. Pontelaa ei mielestämme tule laittaa myyntiin ennen kuin Piikkiöstä on löytynyt yhtä toimiva kokoontumistila. Tällaisella senioritoiminnalla vähennetään vanhenevan väestön hoitotarvetta. Erittäin tyytyväisiä olemme lukion aikuislinjan lopettamisuhan poistumisesta. Todennäköisesti kannatamme kunnallista pysäköinninvalvontaa.”

Johanna Huhtala (sin.): ”Hyvää on se, että veronkorotusta ei tarvitakaan. Huono on lapsiin kohdistuvat leikkaukset. Ei ole kuitenkaan ehdotettu mitään ihan absurdia.”

Vasemmistoliitto (3 valtuutettua):

Pentti Kallio : ”On hyvä, että on haettu uusia keinoja säästää. Kiinteistönhoidosta leikataan kuitenkin nyt liikaa. Kunnallista päivähoitoa tulee saada lisää ja Kuovinkadun päiväkodin tilalle on rakennettava uusi päiväkoti. Koulujen tuntikehystä ei saisi pienentää.”

KD (3 valtuutettua):

Jaana Shelby : ”On hyvää, että taloutta on pyritty saamaan tasapainoon. Aikuislukion jatko saa kiitosta. Ryhmässämme monet kantavat huolta, että teemme suuria investointeja velkarahalla. Osa meistä miettii, olisiko järkevämpää nostaa veroja edes maltillisesti, jotta helpottaisimme jälkipolvien velkataakkaa.”

Artikkelista puuttuvat keskustan ja RKP:n edustajien näkemykset. Keskustalla on 2 valtuutettua ja RKP:lla 1.