Ympyräajelua kaupungin puolivalmiilla kentällä – tuhansien eurojen lisälasku perään

0
Nurmikot eivät kestä ajelua. Leikkihiekkaan taas päätyy autoista ja mopoista öljyä. Kuva Emposta.

Kaupungin liikunta- ja viherpalveluiden väki sai viime viikolla valmiiksi Kuusiston Empon uuden lähiliikuntapaikan kentän ja nurmen pohjat. Työ jäi odottamaan pinnoitteen asennusta. Yöllä paikalle eksyi kuitenkin väkeä, joka keksi pohjalle muuta käyttöä.

Pehmeällä pohjalla sai sepelit lentämään muhkeassa kaaressa ja kunnon urat kynnettyä, kun paikalla ajettiin ympyrää autolla, mopolla ja polkupyörällä.

Aamulla kaupungin työntekijät joutuivat huokaisemaan. Koneet piti kutsua kentälle takaisin. Rakennekerrokset olivat mylläytyneet sekaisin, joten työ piti aloittaa alusta.

Lisälaskua tulee tuhansia euroja. Ne maksetaan kaarinalaisten verovaroista.

Synteettisen turva-alustan korjaaminen kallista

– On turhauttavaa, kun se, mihin olemme satsanneet ja nähneet paljon vaivaa, on yhdessä yössä tuhottu. Lisäksi joudumme käyttämään varat vanhojen paikkojen korjaamiseen sen sijaan, että voisimme rakentaa uusia kenttiä ja puistoja, puistaa Kaarinan viheraluemestari Tiina Ranki päätään.

Ongelmia on tänä vuonna ollut erityisesti Empossa, Hovirinnan rantapuistossa ja Piikkiön keskustassa. Lisäksi koulujen pihoilla ilkivaltaa on usein. Varsinkin syrjässä sijaitsevan Niemenkulman koulun kenttää käytetään ympyräajoon.

Hyvin kalliiksi ilkivaltaiset ajelut tulevat silloin, kun kentät ja nurmet ovat puolivalmiita, kuten Empossa. Valmis kenttä kestää renkaanjälkiä paremmin.

Kallista tuhoa Empossa Kuusistossa viime viikolla. Joku sai puolivalmiiseen kenttään muhevat urat ympyräajelulla. Seurauksena pinnan rakennekerrokset menivät sekaisin ja koko kenttä piti viimeistellä uudestaan.

Kallista korjattavaa on myös synteettinen turva-alusta, jota on käytössä esimerkiksi Hovirinnan liikennepuistossa ja koulujen monitoimikaukaloissa. Sitä on vaurioitettu renkaiden kumia polttamalla, ja turva-alustan pienetkin paikkaukset maksavat satoja eruoja.

Ranki miettii, että ehkä Kaarinaan tarvittaisiin sallittu paikka ympyräajeluille, se kun selvästi on suosittua.

Rekisterinumeroita ylös

Ranki kiittelee, että lähiasukkaat kertovat rekisterinumeroita, kun ralliajeluita on pidetty. Mikäli ilkivallantekijät saadaan kiinni, he joutuvat maksamaan lisälaskun tai korvaamaan tuhonsa työllä. Tuhotöistä jää myös rikosrekisteriin merkintä.

Myös muuta tuhoa Kaarinassa tehdään. Viime viikonloppuna Kaarinan keskustassa oli epäviralliset voimamieskisat: Hovirinnan rannassa painavia ajoesteitä ja Kaarinan keskustassa valtavia kukkaruukkuja oli hinailtu ja kumottu.

Vaikka ihminen ei tietoisesti tekisi ilkivaltaa, hän saattaa ajattelemattaan tehdä hallaa kävelemällä tai pyöräilemällä juuri kylvetyn nurmikon päälle. Ranki vinkkaa, että nurmelle kannattaa astua vasta, kun se on selvästi vihreä ja vankka.

– Kaikkea emme pysty aidoittamaan tai siimoittamaan, joten kannattaa katsoa, mihin menee, hän muistuttaa.