Dancestation kosketti Piikkiössä ihmisiä pitkänkin välimatkan takaa

0
Oona Metsän tunnelmallinen tanssi.

Dancestation-tapahtuma muistuttaa, että tanssimisessa on kyse kilpailun lisäksi tanssin tuomasta ilosta ja vapaudesta. Joka toinen vuosi järjestettävä, yleisölle vapaa tapahtuma pidettiin viikonloppuna Piikkiön liikuntahallissa ja Piikkiön yhtenäiskoulun liikuntasalissa.

Tapahtuman järjestivät Musiikkiopisto Arkipelag sekä Kaarinan kaupunki. Niiden edustajina toimivat Arkipelagin rehtori Jenni Uimonen ja Kaarinan kaupungin kulttuurituottaja Maija Leino . Myös vanhempainyhdistyksillä oli suuri merkitys tapahtuman mahdollistamiselle. He esimerkiksi keräsivät rahaa esiintymisvaatteisiin.

Lauantai käynnistyi tanssityöpajoilla, joissa päästiin kurkistamaan lastentanssiin, street-tanssiin sekä karakteeri- ja nykytanssin maailmaan. Halukkaat pääsivät kokeilemaan tanssilajeja, joita ei muuten tulisi kokeiltua. Vaikka tanssityöpajat oli suunnattu pääasiassa lapsille, mukaan mahtui myös aikuisia.

– Tavoitteena on osoittaa, että jokainen voi tanssia iästä riippumatta. On tärkeää, ettei anna minkään rajoittaa tanssimista, Uimonen kertoo.

Oma näkemys pitää näkyäKilpailuihin ilmoittautui noin 200 osallistujaa, ja erilaisia tanssiesityksiä nähtiin 60. Kaikista osallistujista noin 50 oli kaarinalaisia.

– Hyvä esitys erottuu joukosta eikä seuraa tiettyjä trendejä. Esityksessä pitää näkyä tanssijan tai tanssiryhmän oma näkemys, tanssikilpailun tuomari Lotta Hämäläinen kuvaili.

Hämäläisen mielestä tanssissa ei ole kyse opittujen teknisten taitojen täydellisestä osaamisesta vaan niiden soveltamisesta omaan tekemiseen. Hän oli tuomaroimassa Omien tanssien kilpailua, johon pystyi osallistumaan omalla koreografialla. Muita tuomareita olivat Miia Jaatinen, Mikko Makkonen ja Teija Huusko.

Tanssi on enemmän kuin harrastusMikaela Koskinen päätyi tulemaan tapahtumaan tyttärensä kanssa, koska tanssi on ollut nuoruudessa tärkeä osa hänen elämäänsä.

– Vaikka en enää itse harrasta, saan olla yhä osa sitä maailmaa, kun katson tyttäreni tanssivan. Tanssissa oli erityistä se, että unohti kaiken muun mutta samalla sai vahvan yhteenkuulumisen tunteen. Treeneissä toisten tsemppaaminen tapahtuu usein sanattomasti eleillä, Koskinen muistelee.

Paraislaiset Brianna Sandell, Helvi Kottonen ja Nuppu Luoto tulivat kokeilemaan Lotta Hämäläisen ohjaamaa karakteeria eli balettia, johon on yhdistetty kansantanssin piirteitä.

Tanssista voi tulla harrastusta suurempi asia.

– Tanssi on elämäni päämäärä, street-tanssin opettaja Evgeny Kostyukov luonnehti.

– Tanssi merkitsee minulle samaa kuin elämä, 11-vuotias Brianna Sandell huokaisi.

–Tanssia voi harrastaa eri tavoilla, ja juuri sen takia jokainen varmasti löytää oman juttunsa. Täällä Kaarinassa tahoja on paljon, ja esimerkiksi Arkipelag tarjoaa balettia, nykytanssia ja fortdancea. Tässä on hienoa se, että uusiakin tanssilajeja järjestetään, jos niitä toivotaan, tanssinopettaja Solveig Ekholm kertoo.

Tanssia voi harrastaa Arkipelagin lisäksi Kaarinassa muun muassa Tanssistudio Pointissa ja Turun Seudun Tanssioppilaitoksessa.